Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Олексій Маловацький: Використання штучного інтелекту у правосудді розвантажить суди

16 березня 2021, 16:11

Застосування технологій штучного інтелекту в судівництві в частині прогнозування певного судового рішення надасть змогу значно розвантажити роботу судів та зробити її більш ефективною. Про це зазначив заступник Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький, виступаючи з інтерактивною лекцією на тему «Штучний інтелект – впровадження в системі правосуддя України» для голів, заступників голів місцевих загальних, господарських та окружних адміністративних судів в межах підготовки в Національній школі суддів України.

Олексій Маловацький нагадав, що ВРП ухвалила рішення про погодження проєкту розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження плану заходів з реалізації Концепції розвитку штучного інтелекту в Україні» та запропонувала запустити пілотний проєкт на базі одного із судів першої інстанції із застосуванням штучного інтелекту (далі – ШІ) в частині розгляду судових справ про адміністративні правопорушення із формальним складом.

Заступник Голови ВРП зауважив, що використання ШІ не означає повну заміну судді під час здійснення правосуддя. «На цей час реалізація пілотного проєкту ШІ в судах, а також удосконалення системи ЄСІТС потребують внесення змін до законодавства та розробки програмного інструменту, який дасть змогу запровадити автоматизацію процесів у судах першої інстанції», – наголосив Олексій Маловацький.

Також Олексій Маловацький звернув увагу на недоліки, які потребують вдосконалення: «Система, що забезпечує ведення діловодства в судах, недостатньо функціональна та потребує модернізації. Ми будемо обговорювати питання концепції розвитку нового діловодства з Міністерством цифрової трансформації (далі – Мінцифри), долучаючи до розробки та виправлення помилок суддівську спільноту».

Щодо досвіду зарубіжних країн у запровадженні ШІ у правосудді Олексій Маловацький зазначив, що наразі існують різні підходи – від активного використання алгоритмів ШІ під час вирішення різних категорій судових справ (Сполучені Штати Америки, Китай) до введення кримінальної відповідальності за прогнозування судових рішень (Франція).

Олексій Маловацький поінформував, що між ВРП та Мінцифри було підписано Меморандум щодо співпраці у сфері цифрового розвитку та впровадження цифрових інновацій в системі правосуддя України. Стосовно найближчих кроків зауважив, що на базі ВРП планується створити робочу групу для розробки законодавства в частині можливості використання технологій ШІ саме для вироблення моделі правового регулювання. «Це надасть можливість хоча б у пробному варіанті використовувати технології ШІ в частині прогнозування певного судового рішення. Разом із тим це не стосується проведення аналізу доброчесності рішення, яке ухвалює суддя», – сказав Олексій Маловацький.

«ВРП звернулася до університетів та наукових центрів, з якими Рада підписала меморандуми про співробітництво, щодо залучення кваліфікованих фахівців, які є експертами у галузі використання ШІ в судівництві. Це допоможе спільно опрацювати великий масив інформації, адже наразі постало безліч питань: як і коли застосовувати ШІ, чи можемо ми на цей час створити саме таку модель, яка б спростила роботу, а не навпаки, тощо», – зауважив Олексій Маловацький.

Заступник Голови ВРП наголосив: «Рада вітає ініціативи щодо впровадження ШІ в судівництві і вважає це ще одним кроком для наближення, подальшого розвитку та вдосконалення вже існуючих сучасних технологій у сфері електронного судочинства – електронного суду, підсистеми ЄСІТС тощо. Однак водночас вважає, що для таких технологічних змін мають бути створені відповідні умови та якісне підґрунтя – потрібно забезпечити суди належним фінансуванням, зокрема у всіх судах нашої країни елементарно має якісно працювати мережа інтернет».

Завантажити інфографіку можна за посиланням: https://bit.ly/3ldvKkC 

Переглянути галерею 

Вища рада правосуддя