Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя КАС ВС Ян Берназюк розповів про cпори у сфері захисту прав пенсіонерів, які проживають за кордоном

23 березня 2021, 17:36

Суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Ян Берназюк провів вебінар на тему «Спори у сфері захисту прав пенсіонерів, які проживають за кордоном». Захід відбувся 19 березня 2021 року в рамках навчального тренінгу «Захист адміністративним судом соціальних прав».

Доповідач нагадав, що за ст. 25 Основного Закону Україна гарантує піклування та захист своїм громадянам, які перебувають за її межами. Він зазначив, що для будь-якої правової держави досить важливою є взаємна відповідальність такої держави та її громадян. Відповідальність держави полягає в обов’язку піклуватися про своїх громадян, де б вони не перебували, забезпечувати захист їхніх прав і свобод.

Як сказав Ян Берназюк, хоча Конституція України й визначає, що «громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом» (ст. 46), але в теоретичній та практичній площинах залишаються актуальними питання щодо призначення (перерахунку, поновлення тощо) пенсії громадянам України, зокрема, у разі їх виїзду на постійне місце проживання за кордон та, відповідно, реалізації конституційного права на пенсійне забезпечення, яке об’єктивно не має залежати від країни перебування.

Суддя  зауважив, що окремі законодавчі недоліки в цій сфері призводять до значної кількості звернень в адміністративні суди з позовами про визнання неправомірними рішень (дій, бездіяльності) державних органів, які покликані забезпечувати виконання законодавства щодо реалізації соціальних, зокрема пенсійних, прав громадян.

Ян Берназюк розповів про існування протягом тривалого часу невирішеної правової ситуації, яка виникала між громадянами та органами Пенсійного фонду України внаслідок виїзду пенсіонера за кордон із прийняттям на консульський облік у відповідній державі. Так, після цього та з моменту виїзду за кордон виплата пенсії припинялася на підставі положень статей 49, 51 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Суддя звернув увагу на Рішення Конституційного Суду України від 7 жовтня 2009 року № 25-рп/2009, яке найбільше вплинуло на вирішення цієї категорії спорів. Цим Рішенням, зокрема, визнано такими, що не відповідають Конституції України, положення ч. 1 ст. 49 та ст. 51 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Зазначене Рішення передбачало не тільки визнання Україною за конституційною процедурою помилки у припиненні виплати пенсії, а й покладало обов’язок на органи державної влади щодо вжиття заходів, спрямованих на усунення негативних наслідків, викликаних попередньою редакцією пенсійного законодавства та, відповідно,  забезпечення додаткового державного фінансування.

Доповідач також висвітлив практику Верховного Суду щодо захисту порушеного конституційного права на пенсію осіб, що виїхали на постійне місце проживання до іншої держави.

Так, він звернув увагу на позицію ВС у справі, спір у якій виник через відмову територіального органу ПФУ поновити особі, що виїхала на постійне місце проживання до іншої країни, виплату пенсії за віком з моменту її припинення (постанова ВС від 14 лютого 2019 року у справі № 766/15025/16-а).

Ознайомлюючи учасників заходу із правовою позицією щодо конституційного права на пенсію особи, яка виїхала на постійне місце проживання за кордон, суддя проаналізував висновок ВС, який викладено в постанові від 30 вересня 2019 року у справі № 475/164/17.

Розповів доповідач і про пенсійні спори, у яких громадяни намагаються відновити своє пенсійне право, порушене ще в радянський період. Так, він звернув увагу на постанову ВС  від  1 жовтня  2019 року у справі № 826/3943/16.

Крім того, суддя детально позиціювикладену у справі № 815/1226/18. У ній, зокрема, зазначено, що особи, які виїхали на постійне місце проживання за кордон та яким виплата пенсії була зупинена (відповідно до положень статей 49, 51 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», що за Рішенням КСУ № 25-рп/2009 були визнані неконституційними), мають право на отримання всієї пенсії за весь період із моменту винесення цього Рішення єдиним органом конституційної юрисдикції. Доповідач зауважив, що позиція у цій справі вже застосована в більше 1000 інших справах.

Із презентацією Яна Берназюка можна ознайомитися тут.

Верховний Суд