Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Триває робота над пропозиціями щодо вдосконалення господарського законодавства

01 квітня 2021, 18:12

31 березня 2021 року відбулось у режимі онлайн-конференції чергове засідання робочої групи з питань реформування господарського процесуального законодавства.

Основним завданням робочої групи є визначення пріоритетів і напрямів розвитку господарського процесу на користь правосуддя та народу України.

Учасники групи на початку роботи вирішили зосередитися на найбільш актуальних проблемах господарського судочинства, які вимагають швидкого реагування та насамперед потребують внесення змін до законодавства.

Так, Голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Богдан Львов зауважив, що в умовах недофінансування в судах, в тому числі і в господарських, мають активно впроваджуватись електронні засоби зв’язку. Зокрема, не можна зволікати з введенням електронного сповіщення, бо це дасть змогу значно скоротити витрати суду на відправку судових документів (листів, рішень, ухвал тощо) в паперовій формі.

Народний депутат України Роман Бабій нагадав, що у Верховній Раді України зареєстровано чотири законопроєкти №№ 38603860-138614360 стосовно забезпечення використання учасниками судового процесу офіційної електронної адреси. Ці законопроєкти спрямовані на запровадження офіційної електронної адреси для юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, що буде використовуватися для офіційного електронного листування.

Учасникам робочої групи запропоновано до наступного засідання визначитися щодо проєкту закону, до якого будуть подані пропозиції та напрацювання робочої групи для врегулювання актуального питання щодо використання офіційної електронної адреси учасниками судового процесу.

Голова підгрупи – член Вищої ради правосуддя Оксана Блажівська звернула увагу на необхідність опрацювання питання впровадження у господарських судах розгляду справи в порядку письмового провадження, так само як це здійснюється в адміністративному судочинстві, що особливо актуально в період дії карантинних обмежень, щоб забезпечити доступ представників бізнесу до правосуддя.

Як зазначили учасники робочої групи, ще одним важливим проблемним питанням, що потребує першочергового врегулювання, є здійснення судового контролю за виконанням судового рішення, який наразі відсутній. Незадовільний стан виконання судових рішень, на переконання членів робочої групи, потребує рішучих дій. Запропоновано один із способів вирішення цієї проблеми – покласти відповідальність на бенефіціара та в разі невиконання судового рішення заборонити йому виїзд за кордон.

Окрім цього, під час засідання учасники обговорили необхідність подальшого опрацювання питань, що порушуються правовою спільнотою, зокрема: судові виклики і повідомлення, докази та доказування, забезпечення позову, процесуальні строки, вирішення земельних спорів, територіальна підсудність тощо.

Оксана Блажівська, підводячи підсумки обговорення, запропонувала на  наступному засідання групи зосередитись на опрацюванні таких питань:

  • здійснення судового контролю за виконанням рішень суду у господарському судочинстві;
  • перехід до письмового провадження при розгляді і вирішенні господарських справ;
  • запровадження офіційної електронної адреси для електронного сповіщення учасників господарського процесу.

Учасники робочої групи домовились оперативно опрацювати зазначені питання та презентувати на найближчому засіданні свої пропозиції для вироблення консолідованої позиції.

Участь у засіданні підгрупи з питань реформування господарського процесуального законодавства взяли Голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Богдан Львов, народний депутат України Роман Бабій, заступник голови Господарського суду Львівської області Василь Артимович, заступник голови Західного апеляційного господарського суду Наталія Кравчук, судді Господарського суду міста Києва Вадим Босий, Ганна Бондаренко-Легких та Тетяна Васильченко, суддя Господарського суду Одеської області Юлія Бездоля, суддя Південно-західного апеляційного господарського суду Марина Мишкіна.

Довідково: робоча група Ради з питань реформування процесуального законодавства та законодавства про судоустрій і статус суддів, у складі якої діє підгрупа з питань реформування господарського процесуального законодавства, створена рішенням Вищої ради правосуддя 29 грудня 2020 року. До роботи підгрупи, яку очолює член Вищої ради правосуддя Оксана Блажівська, залучені судді, науковці, адвокати, представники суддівських асоціацій та об’єднань за їхньою згодою.

Робоча група утворена з метою вивчення нагальних питань у діяльності судової влади, аналізу недоліків і прогалин у законодавстві, вироблення пропозицій щодо його вдосконалення та подальшого втілення у змінах до процесуального законодавства і законодавства у сфері судоустрою і статусу суддів.

Вища рада правосуддя