Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернулася до Офісу Генерального прокурора з метою перевірки обставин, повідомлених головою Чернігівського окружного адміністративного суду

02 квітня 2021, 12:49

Голова Чернігівського окружного адміністративного суду Юрій Скалозуб звернувся до Вищої ради правосуддя з повідомленнями щодо порушення гарантій суддівської незалежності детективами Національного антикорупційного бюро України під час проведення слідчих дій.

Як зазначено у одному зі звернень, детективи НАБУ провели обшук у службовому кабінеті судді в межах кримінального провадження, в якому Скалозубу Ю.О. не повідомляли про підозру.

Скалозуб Ю.І. поінформував, що під час проведення обшуку працівники НАБУ здійснили огляд жорсткого диска його робочого комп’ютера та особистих флешнакопичувачів, а також вилучили мобільний телефон, який, за його словами, прослуховувався без відповідної ухвали слідчого судді. У подальшому суддя повідомив, що працівники правоохоронних антикорупційних органів продовжили незаконно утримувати його майно.

Суддя вважає такі дії співробітників спецслужб порушенням гарантій суддівської незалежності, недоторканності судді та формою впливу на нього.

У свою чергу, Офіс Генерального прокурора повідомив, що під час досудового розслідування детективи НАБУ на підставі ухвали слідчого судді Вищого антикорупційного суду провели обшук у кабінеті голови Чернігівського окружного адміністративного суду та вилучили речі, які в подальшому визнано речовими доказами. Досудове розслідування у кримінальному провадженні наразі триває.

Також зазначено, що до Офісу Генерального прокурора звернень від Скалозуба Ю.О., зокрема, щодо порушення гарантій суддівської незалежності детективами НАБУ під час проведення обшуку в його кабінеті, не надходило.

ВРП не має повноважень аналізувати дії правоохоронних органів у кримінальному провадженні, а також давати оцінку доказам у ньому з точки зору належності, допустимості, достовірності, достатності та взаємозв’язку. Відповідні повноваження має слідчий суддя під час досудового розслідування або судом під час судового розгляду кримінального провадження.

Водночас ВРП зауважує, що слідчі та інші передбачені кримінальним процесом дії щодо судді необхідно проводити з огляду на авторитет правосуддя та визначені Конституцією і законами України гарантії незалежності судді.

Спосіб проведення слідчих дій за певних обставин може сприйматися як тиск на суд та втручання у діяльність судді, оскільки такі дії здійснюються під час розгляду справ у суді.

Кваліфікація дій, що містять ознаки кримінального правопорушення, здійснюється правоохоронними органами, які є суб’єктами безпосереднього реагування на протиправні дії, які вчиняються щодо суддів.

Заяви чи повідомлення зі звинуваченнями судді  під час виконання ним своїх професійних обов’язків повинні бути невідкладно і безсторонньо розглянуті згідно з відповідною процедурою. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Тому відомості про обставини, які можуть свідчити про порушення гарантій суддівської незалежності, мають бути внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань у строки, визначені статтею 214 Кримінального процесуального кодексу України, та розпочато досудове розслідування.

Згідно з пунктами 6, 8 частини першої статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» Вища рада правосуддя вживає заходів, які є необхідними для забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

З огляду на вказане, ВРП вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо необхідності проведення перевірки обставин, повідомлених головою Чернігівського окружного адміністративного суду Юрієм Скалозубом, з дотриманням приписів статті 19 Конституції України та статті 214 Кримінального процесуального кодексу України.

Вища рада правосуддя