Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відомості за повідомленням судді Золочівського районного суду Львівської області мають бути внесені до ЄРДР відповідно до законодавства

06 квітня 2021, 16:25

ВРП вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо перевірки законності та обґрунтованості невнесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей за повідомленням судді Золочівського районного суду Львівської області Олександра Кіпчарського про втручання в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя та забезпечення проведення перевірки повідомлених суддею обставин з дотриманням приписів статті 19 Конституції України та статті 214 Кримінального процесуального кодексу України. 

Підставою для звернення до Офісу Генерального прокурора стали повідомлені суддею обставини та встановлена під час перевірки інформація.

Зокрема, О. Кіпчарський зазначив, що у нього на розгляді перебувало кримінальне провадження за обвинуваченням у підробленні та використанні підроблених документів, шахрайстві (частина перша, четверта статті 358; частина перша статті 190 Кримінального кодексу України).

Як зазначає О. Кіпчарський, перед проголошенням вироку на його мобільний телефон надійшло повідомлення від знайомої з проханням передзвонити.  

Під час телефонної розмови вона повідомила, що від людей, які мають відношення до Львівської обласної прокуратури, їй стало відомо, що суддя нібито допускає негативну поведінку, через це ним «займуться» або «вже зайнялись». Співрозмовниця не повідомила, із чим це може бути пов’язано.

Вказану інформацію суддя пов’язує із кримінальними провадженнями, розгляд яких здійснюється під його головуванням та у яких останнім часом було ухвалено два виправдувальні вироки.  

Організувати перевірку згідно з вимогами чинного законодавства та повідомити про вжиті заходи доручено Львівській обласній прокуратурі, яка зазначила, що повідомлення Кіпчарського О.М. не містить будь-якої конкретної інформації про втручання в діяльність судді, у зв’язку із чим обласна прокуратура не вбачає підстав для внесення відомостей до ЄРДР. Разом із тим вказане повідомлення для перевірки та конкретизації доводів скеровано до Золочівської місцевої прокуратури. Проте такі відомості до ЄРДР внесені не були. 

Враховуючи, що обставини, про які вказано в повідомленні судді Кіпчарського О.М., пов’язані із професійною діяльністю судді та можуть мати ознаки втручання у діяльність, пов’язану зі здійсненням правосуддя, їм має бути надана кримінально-правова кваліфікація правоохоронними органами у порядку, встановленому КПК України.

Таким чином, відомості за повідомленням судді, надісланим Генеральному прокурору, мали бути обов’язково внесені до ЄРДР та перевірені уповноваженими органами в межах здійснення досудового розслідування у відповідному кримінальному провадженні у строки, визначені статтею 214 КПК України.

Вища рада правосуддя