Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді КАС ВС розповіли про зміни до податкового та соціального законодавства під час воєнного стану

19 квітня 2022, 17:51

Судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Наталія Блажівська, Анна Бучик та Ірина Желтобрюх взяли участь у програмі підготовки суддів окружних та апеляційних адміністративних судів «Здійснення правосуддя адміністративними судами в умовах війни: проблеми, виклики, шляхи вирішення». Захід, організований Національною школою суддів України, відбувся 11–12 квітня 2022 року в онлайн-режимі.

У межах навчальної програми суддя КАС ВС Наталія Блажівська розповіла про зміни в оподаткуванні під час воєнного / надзвичайного стану.

Лекторка зазначила, що зміни, прийняті на період дії правового режиму воєнного стану, стосуються: мораторію на проведення податкових перевірок; зупинення перебігу строків, визначених податковим законодавством; відповідальності за порушення податкового законодавства; пільг з єдиного податку, плати за землю, єдиного соціального внеску, екологічного податку; оподаткування осіб, що перебувають на спрощеній системі оподаткування; плати за землю та мінімального податкового зобов’язання; податку на додану вартість; акцизного податку та ін. 

Наталія Блажівська звернула увагу на Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану» (від 3 березня 2022 року № 2118-IX), яким було доповнено підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПК України і встановлено особливості щодо справляння податків і зборів тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України.

Під час виступу суддя також розповіла про зміни в оподаткуванні, які внесені Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» (від 15 березня 2022 року № 2120-ІX).

Детальніше з матеріалом лекції Наталії Блажівської можна ознайомитися за посиланням: https://bit.ly/3JVICGw

Суддя КАС ВС Ірина Желтобрюх розповіла про особливості оподаткування в період дії воєнного стану.

Зокрема, суддя проаналізувала Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану» (від 3 березня 2022 року № 2118-ІХ), Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» (від 15 березня 2022 року № 2120-ІХ) та Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану» (від 24 березня 2022 року № 2142-ІХ).

Також лекторка звернула увагу на роз’яснення Державної податкової служби України, зокрема, щодо особливостей справляння єдиного податку під час воєнного, надзвичайного стану на території України та реєстрації ПДВ-ліміту.

Детальніше з матеріалом лекції Ірини Желтобрюх можна ознайомитися за посиланням: https://bit.ly/3OpJIxG.

Виступ судді КАС ВС Анни Бучик був присвячений захисту пенсійних та соціальних прав під час воєнного стану.

Суддя розповіла про зміни, внесені до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» та Закону України «Про освіту».

У своїй лекції Анна Бучик висвітлила питання щодо соціального захисту осіб з інвалідністю з дитинства, порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, про особливості виплати та доставки пенсій, грошових допомог на період введення воєнного стану.

Розглянула лекторка і питання щодо порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, виплати пенсії в разі втрати годувальника під час дії воєнного стану, а також стосовно деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їхнім сім’ям під час дії воєнного стану.

Окремо суддя зупинилася на правових позиціях Верховного Суду щодо регулювання правовідносин у соціальній та пенсійній сферах.

Детальніше з матеріалом лекції Анни Бучик можна ознайомитися за посиланням: https://bit.ly/3L0JAD0.