Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Перемогли нацизм – переможемо й рашизм!

08 травня 2022, 10:06

8 і 9 травня відзначають День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Перемога над нацизмом – плід титанічних зусиль десятків держав та сотень народів, жодна країна не може претендувати на визнання власної виняткової ролі у подоланні носіїв людиноненависницької ідеології. Україна вшановує пам’ять кожного, хто боровся з нацизмом, а також усіх жертв війни. Наш народ зробив значний внесок у перемогу, українська земля була одним з основних полів битви у цій війні, ціною перемоги стали надзвичайні втрати серед українців.

Зараз, як і в роки Другої світової війни, Україна воює з підступним агресором. Сьогодні це путінська росія, яка зазіхнула на нашу незалежність і соборність, намагається зруйнувати міжнародну систему безпеки і загрожує миру у всій Європі. Ця боротьба триває вже вісім років. Для нас це війна за свободу, цивілізованість, демократію та європейські цінності проти імперських амбіцій жорстокого загарбника. Українці щодня захищають Європу і дають шанс на створення нової, більш справедливої світової системи безпеки, на побудову більш тривкого миру та правопорядку. Але умовою для цього є перемога над росією, відновлення територіальної цілісності України та унеможливлення майбутньої агресії росіян проти будь-кого на планеті.

У діях російських окупантів є щонайменше ознаки геноциду проти українських громадян. Вчиняючи в Україні воєнні злочини та злочини проти людяності  росія втратила будь-яке моральне право апелювати до спадщини перемоги над нацизмом, адже своїми діями вона де-факто повторює нацистські злодіяння й осквернює пам’ять про подвиги ветеранів та учасників Другої світової війни.

У 1939–1945 світ боровся з нацизмом, нині людству загрожує рашизм, поширення якого стримує Україна. Вища рада правосуддя неодноразово наголошувала на потребі засудження на міжнародному рівні самої людиноненависницької ідеології «рашизму» для недопущення існування та розвитку такого ганебного явища у цивілізованому світі.

Злочини рф в Україні мають бути зупинені спільними зусиллями усього цивілізованого світу, а російський путінський режим – переможений і засуджений так само, як і нацизм.

Вічна пам'ять полеглим у боях за свободу української землі в часи Другої світової та під час нинішньої визвольної війни.

Слава Україні.

 

За матеріалами Українського інституту національної пам’яті