Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Середній заробіток і моральну шкоду має сплатити підприємство полончанину за затримку виконання судового рішення

19 березня 2018, 14:10

Судові рішення обов’язкові до виконання на всій території країни – цю норму, прописану в  Конституції і Цивільно-процесуальному кодексі України, нагадав відповідачеві-підприємству Полонський районний суд. Відповідно - невиконання рішень є підставою для відповідальності перед законом.

До райсуду з позовом звернувся чоловік, який запевнив, що 15 квітня 2016 року своїм рішенням Апеляційний суд Хмельницької області поновив його на посаді директора місцевого Товариства з обмеженою відповідальністю, утім, приступити до виконання попередніх службових обов’язків його не допустили.

У зв’язку з невиконанням рішення суду про поновлення його на роботі, просив стягнути з ТОВ середній заробіток за час затримки з 15 квітня 2016 року по 12 лютого 2018 року в сумі 64197 грн. 20 коп., а також компенсацію на відшкодування йому моральної шкоди в розмірі 12000 грн.

Розглянувши матеріали справи, суд прийшов до висновку, що позов слід задовольнити, однак, частково. Оскільки, рішення апеляційної інстанції підприємство хоч із запізненням, але виконало: згідно з протоколом зборів учасників ТОВ від 3 лютого 2017 року, позивача поновлено на посаді директора товариства. І саме він, як керівник, мав видати відповідний наказ про своє поновлення.

Відповідно до ст.236 Кодексу законів про працю України, у разі затримки власником або уповноваженим ним органом виконання рішення суду про поновлення на роботі незаконно звільненого працівника, суд виносить ухвалу про виплату йому середнього заробітку за час затримки.

«Судом встановлено, що рішення суду про поновлення Б. виконано лише 3 лютого 2017 року. Таким чином, до стягнення з відповідача на користь позивача за час затримки виконання рішення суду про поновлення на роботі належить 23000 грн. з 15 квітня 2016 року по 2 лютого 2017 року (200 днів х 115 грн)», – зазначено в рішенні суду.

Також суд врахував обставини й тривалість моральних страждань, завданих невиконанням рішення суду, і стягнув з відповідача компенсацію моральної шкоди у розмірі 6 тис. грн. (відповідно до вимог ст.237-1 КЗпП України).

Рішення не набрало законної сили і може бути оскаржене до апеляційного суду області.

За повідомленням прес-служби суду