Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Повідомлення про втручання в діяльність суддів, що надійшли до ВРП 14−19 березня 2018 року

19 березня 2018, 15:25

До ВРП надійшло чергове звернення судді Олевського районного суду Житомирської області Винара Л.В. про втручання в його діяльність

Суддя повідомляє, що 14 березня 2018 року Вищою кваліфікаційною комісією суддів України прийнято рішення про внесення подання про його відрядження до Яворівського районного суду Львівської області.

16 березня 2018 року до його службового кабінету зайшли судді Олевського районного суду Житомирської області Волощук В.В. та Стратович О.В. «для серйозної розмови». Суддя Винар Л.В. зазначає, що під час бесіди судді запропонували йому «домовитися» про його відрядження «на предмет нестворення ними перешкод для такого відрядження», а також «можуть домовитися про неперешкоджання його відрядженню з головою суду».

Суддя у зверненні вказує, що на таку пропозицію він відповів відмовою, повідомив Волощука В.В. та Стратовича О.В., що домовлятися з ними ні про що не збирається, прийняття рішення про відрядження не належить до компетенції суддів Олевського районного суду Житомирської області, а рішення про таке відрядження приймається Вищою радою правосуддя та Президентом України.

Зважаючи на факт такої розмови, суддя Винар Л.В. вважав за необхідне повідомити про це ВРП, оскільки вбачає у цьому ознаки порушення суддівської етики та намагання суддів вплинути на його професійну діяльність.

 

Заступник голови Ленінського районного суду міста Харкова Вікторов В.В. повідомляє про тиск з боку працівників прокуратури

Суддя повідомляє, що у провадженні Ленінського районного суду міста Харкова перебувала на розгляді кримінальна справа, у якій стосовно  обвинуваченого обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з утриманням в державній установі «Харківська установа виконання покарань (№27)», який в подальшому було змінено на запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту з носінням електронного засобу контролю.

Прокурори прокуратури Харківської області, що здійснюють процесуальне керівництво у цьому провадженні, у судовому засіданні наполягали на продовженні арешту.

28 листопада 2017 року до суду звернувся громадянин, який назвався слідчим прокуратури, однак не повідомив якої, та намагався вручити помічнику і секретарю судових засідань судову повістку для судді Вікторова В.В. з метою його допиту.

Крім того, суддям Вікторову В.В., Бондаренко В.В. та Грінчук О.П. стало відомо, що стосовно них порушено кримінальні провадження, однак станом на сьогодні відповідні процесуальні заходи або слідчі дії за участю суддів не проводилися, повідомлення про підозру їм не вручалися.

Суддя Вікторов В.В. вважає, що прийняте колегією суддів рішення щодо зміни запобіжного заходу стосовно обвинуваченої особи не задовольнило органи прокуратури, у зв’язку із чим її представниками стосовно вказаних суддів внесено повідомлення до ЄРДР за фактом вчинення злочину, а саме постановлення суддями завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови. Таким чином, відомості до ЄРДР були внесені 4 жовтня 2017 року працівниками прокуратури Харківської області, тобто через два тижні після винесення колегією суддів відповідної ухвали.

Також колегія суддів звернулася до Генеральної прокуратури України з повідомленням про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя.

5 січня 2018 року на адресу Ленінського районного суду міста Харкова надійшов лист Генеральної прокуратури України, у якому повідомлено, що прокуратурою Харківської області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом отримання суддями Ленінського районного суду міста Харкова неправомірної вигоди за постановлення завідомо неправосудного судового рішення. Водночас всупереч вимогам Закону України «Про судоустрій і статус суддів» з боку Генеральної прокуратури України на таке повідомлення про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя належного реагування не було.

Суддя Ленінського районного суду міста Харкова Вікторов В.В. також повідомляє, що розгляд зазначеної кримінальної справи здійснювався за участю спостерігачів від ОБСЄ як організації з безпеки та співробітництва в Європі спеціальної моніторингової місії в Україні та від відповідного відділення ООН з прав людини. Крім того, за словами судді, судовий процес транслювався в прямому ефірі на офіційному сайті судової влади України, а в судових засіданнях брали участь журналісти, які здійснювали їх відеозйомку та аудіозапис.

 

Суддя Криворізького районного суду Дніпропетровської області Коваль Н.В. повідомила ВРП про втручання в її діяльність

У провадженні Криворізького районного суду Дніпропетровської області перебувала справа про притягнення до адміністративної відповідальності голови Широківської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області, якого було визнано винним та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу в дохід держави.

21 та 27 лютого 2018 року до суду надходили від депутата Криворізької районної ради VII скликання листи із запитаннями щодо розгляду зазначеної справи, у відповідь на які судом надсилалися відповідні письмові роз’яснення.

5 березня 2018 року депутат увірвалася до службового кабінету голови Криворізького районного суду Дніпропетровської області та, демонструючи явну неповагу та агресивну поведінку, вимагала негайно надати їй відповідь на поставлені раніше запитання про притягнення до адміністративної відповідальності голови Широківської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області.

Крім того, депутат вимагала поінформувати, у який спосіб апеляційний суд повідомив про прийняте ним рішення, зазначаючи, що інформація потрібна для Національного агентства з питань запобігання корупції.

На зауваження і вимогу припинити протиправні дії депутат відреагувала шантажем і погрозами, зокрема вказала, що в разі ненадання їй потрібної інформації, вона подасть скарги до Вищої ради правосуддя в інших судових справах з метою дискредитації судді Коваль Н.В. як голови Криворізького районного суду Дніпропетровської області та судді, після чого залишила приміщення кабінету.

У зв’язку із зазначеним суддя просить внести до відповідних органів подання про виявлення та притягнення до встановленої законом відповідальності депутата Криворізької районної ради VII скликання.

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказані повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддями фактів та ухвалено відповідні рішення.

Прес-центр судової влади України