Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Урядовий уповноважений з прав осіб з інвалідністю Раїса Панасюк провела зустріч із представниками органів суддівського врядування та самоврядування

24 травня 2018, 15:35

23 травня 2018 року у Кабінеті Міністрів України відбулася зустріч Урядового уповноваженого з прав осіб з інвалідністю Раїси Панасюк із представниками органів суддівського врядування та самоврядування.

Для участі у зустрічі, проведення якої ініційовано керівниками Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Правозахисна спілка інвалідів», було запрошено представників Вищої ради правосуддя, Верховного Суду, Державної судової адміністрації України та Ради суддів України з метою обговорення подальших спільних дій із забезпечення доступності судів та судової процедури для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Зустріч відбулась у рамках активізації співпраці Урядового уповноваженого з прав осіб з інвалідністю Раїси Панасюк з органами судової влади з метою створення необхідних умов для осіб з інвалідністю, які дають їм змогу вести повноцінний спосіб життя відповідно до індивідуальних особливостей, забезпечення доступності особам з інвалідністю та іншим маломобільним групам населення до судових органів.

Зокрема,Раїса Панасюк повідомила, що до 1 липня 2018 року Урядовим уповноваженим з прав осіб з інвалідністю проводиться аудит архітектурної,  інформаційної та іншої доступності державних органів та установ для таких осіб, визначається кошторис робіт для забезпечення доступності з метою врахування витрат на відповідні роботи у державному та місцевому бюджетах на 2019–2020 роки.

Урядовий уповноважений з прав осіб з інвалідністю закликала органи державної влади щоквартально оновлювати на своїх сайтах інформацію щодо доступності для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення з розміщенням фото об’єктів, що відповідають вимогам державних будівельних норм, а саме: місць для паркування, вхідних частин будівель, при облаштуванні яких має бути врахована ширина дверей, наявність безбар’єрного та безперешкодного проїздів, маркувань для незрячих, а також місць прийому громадян, туалетних кімнат, місць доступу до всіх поверхів будівлі, ліфтів, вказівників тощо.

Під час зустрічі було наголошено, що в судовій системі України постійно діє міжвідомча робоча група із забезпечення доступності судів та судової процедури для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Заступник начальника управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності секретаріату Вищої ради правосуддя Ірина Паламарчук звернула увагу Урядового уповноваженого з прав осіб з інвалідністю Раїси Панасюк, що силами працівників секретаріату ВРП та за підтримки керівництва Ради на сьогодні вжито низку заходів, зокрема встановлено інформаційні таблички «Вхід для людей на візку» та «Виклик допомоги», що покликані допомогти особам з інвалідністю в разі відсутності особи, яка супроводжує відвідувача, потрапити до будівлі ВРП.

Біля спеціально обладнаного санвузла на першому поверсі будівлі ВРП для осіб із вадами рухового апарату розміщено інформаційну табличку «Туалет доступний для людей з обмеженими можливостями», що адаптована і для людей із вадами зору.

При вході до будівлі розміщено мнемосхему розташування об’єктів на першому поверсі Вищої ради правосуддя із написами, дубльованими шрифтом Брайля для осіб із вадами зору.

На вхідних скляних і внутрішніх розсувних дверях приміщення Вищої ради правосуддя розташовано позначки у вигляді 8 контрастних кіл, нанесених за допомогою спеціальних стікерів жовтого кольору для маркування, що дає можливість людям з вадами зору зрозуміти, що перед ними прозора скляна перешкода.

Зазначене дасть змогу особам з інвалідністю та маломобільним групам населення швидко і безперешкодно потрапити до будівлі та приміщень Вищої ради правосуддя.

Ірина Паламарчук  також повідомила учасникам зустрічі про необхідність приведення сайтів судових установ у відповідність до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2013 року № 730 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 4 січня 2002 року № 3 і від 29 серпня 2002 року № 1302» з метою забезпечення доступності інформації на офіційному веб-сайті «Судова влада» для користувачів із вадами зору та слуху.

Під час зустрічі було досягнуто домовленості про проведення Урядовим уповноваженим з прав осіб з інвалідністю спільно із працівниками Вищої ради правосуддя аудиту доступності її приміщень та території для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Інформацію щодо нормативного регулювання питань доступності розміщено, зокрема, на Урядовому порталі за посиланням: http://www.kmu.gov.ua/ua/diyalnist/inklyzivna-politika

Переглянути фотоальбом

 Прес-центр судової влади України