Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Жовтневого районного суду міста Запоріжжя Антоненко М.В. повідомляє про втручання в діяльність слідчих суддів

17 липня 2018, 17:24

 

Суддя Жовтневого районного суду міста Запоріжжя Антоненко Максим Володимирович поінформував ВРП, що 10 липня 2018 року до суду надійшла заява директора філії «Запорізький річковий порт» Акціонерної судноплавної компанії «Укррічфлот» про здійснення слідчими суддями належного контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів ПрАТ «Судноплавна компанія «Укррічфлот» у кримінальних провадженнях, які, зокрема, перебувають у провадженні слідчих СВ Олександрівського відділу поліції ДВП ГУ НП в Запорізькій області та відповідних прокурорів – процесуальних керівників.

У заяві зазначено, що у провадженні слідчого відділу Олександрівського ВП ДВП ГУ НП в Запорізькій області перебуває кримінальне провадження за частиною першою статті 240 Кримінального кодексу України. Як стало відомо ПрАТ «Судноплавна компанія «Укррічфлот», слідчі та прокурори − процесуальні керівники у вказаному кримінальному провадженні мають намір звернутися із клопотанням до слідчого судді Жовтневого районного суду міста Запоріжжя про надання дозволу на проведення тих чи інших слідчих дій стосовно ПрАТ «Судноплавна компанія «Укррічфлот», зокрема про тимчасовий доступ до речей і документів або про надання дозволу на проведення обшуку на підприємстві.

Крім того, у заяві вказано припущення, що слідчі або прокурори у кримінальному провадженні можуть звернутися до слідчих суддів Жовтневого районного суду міста Запоріжжя із вказаними клопотаннями, при цьому викривляючи або приховуючи всі обставини щодо підстав їх звернення, які мають бути досліджені слідчими суддями для прийняття рішення.

У разі звернення із клопотанням про надання тимчасового доступу до речей і документів, які знаходяться у володінні приватного акціонерного товариства, заявник висловив прохання викликати представників ПрАТ «Судноплавна компанія «Укррічфлот» у судове засідання для надання суду пояснень, оскільки «слідство замовчує факти, що свідчать про їх незаконну діяльність, що може ввести суд в оману та сприяти прийняттю незаконних та необґрунтованих судових рішень».

Додатково директор філії «Запорізький річковий порт» АСК «Укррічфлот» у своїй заяві наголосив, що у разі неналежного виконання своїх обов’язків посадовими особами державних органів, зокрема вчинення дій або бездіяльності, направлених на порушення або обмеження у реалізації прав ПрАТ «Судноплавна компанія «Укррічфлот», його компанія буде використовувати всі можливі правові механізми для притягнення цих осіб до юридичної відповідальності, у тому числі шляхом звернення зі скаргами до Вищої ради правосуддя.

Суддя Жовтневого районного суду міста Запоріжжя Антоненко М.В. повідомляє, що розгляд клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів може здійснюватися без повідомлення особи, у володінні якої є речі і документи, тоді як розгляд клопотання про обшук та огляд взагалі здійснюються без повідомлення такої особи. У зв’язку із цим прохання директора філії «Запорізький річковий порт» АСК «Укррічфлот» про виклик на судове засідання представників ПрАТ «Судноплавна компанія «Укррічфлот» є незаконним, суперечить нормам діючого кримінального процесуального законодавства України, та таким, що містить ознаки втручання у діяльність судових органів та безпосередньо слідчих суддів Жовтневого районного суду міста Запоріжжя.

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддею фактів та ухвалено відповідне рішення.

 

Прес-центр судової влади України