Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники Уповноваженого з прав людини здійснили моніторинговий візит до Ірпінського міського суду

17 липня 2018, 18:00

Інформація щодо моніторингового візиту працівника Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини до Ірпінського міського суду Київської області

В рамках реалізації функцій національного превентивного механізму працівник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини (далі Секретаріату) 13 липня 2018 року здійснив моніторинговий візит до Ірпінського міського суду Київської області.

В ході візиту працівником Секретаріату зазначено перелік недоліків, які потрібно усунути, а саме відсутність приміщення для конвою і утримання підсудних чи засуджених осіб, відсутність облаштування окремого приміщення для конфіденційного спілкування підсудної чи засудженої  особи зі своїм адвокатом та для ознайомлення з матеріалами справи, санітарне приміщення загального користування, яке розміщене в дворі знаходиться в антисанітарному стані. Місця для миття рук та для пиття води відсутні. Маршрути конвоювання підсудних  чи засуджених осіб у приміщені суду не ізольовані від сторонніх осіб.

Варто зазначити, що візити такого плану відбуваються до суду регулярно, звіти щодо виявлених порушень направляються до ДСА України та Територіального управління ДСА України в Київській області. З метою перевірки обставин, викладених у звіті Уповноваженого Секретаріату, суд відвідували компетентні та відповідальні посадові особи.

В свою чергу Ірпінський міський суд Київської області неодноразово звертався до компетентних органів стосовно усунення зазначених у звіті рекомендацій працівника Секретаріату, оскільки  до повноважень суду не належить розпорядження коштами, а значить усунути самостійно ряд зауважень Ірпінський міський суд Київської області можливості не має.

Сподіваємось на відповідне реагування з боку компетентних органів з метою покращення умов для перебування в суді підсудних чи засуджених осіб, а також  відвідувачів суду загалом.

Враховуючи вище викладене, Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради з прав людини вправі самостійно звернутись до органів Державної судової адміністрації України, які є безпосередніми розпорядниками коштів для фінансового забезпечення діяльності місцевих судів для вирішення питання відповідності приміщення суду європейським нормам.

 

За повідомленням прес-служби суду