Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд Одеської області захистив права законного власника автомобіля

13 листопада 2018, 14:13

До апеляційного суду Одеської області надійшла апеляційна Г.Б.В. на рішення Великомихайлівського районного суду Одеської області від 23 січня 2018 року. Вважаючи рішення суду незаконним Г.Б.В. просить постановити нове, яким задовольнити його позовні вимоги у повному обсязі.

Відповідно до матеріалів справи, 6 травня 2015 року між  позивачем  та К.О.С. укладено усний договір купівлі-продажу транспортного засобу, за яким К.О.С. передав йому автомобіль, технічний паспорт та ключі, а позивач надав – 800 у.о., що підтверджується розпискою останнього.

Як вбачається з матеріалів справи та не заперечувалося сторонами в судовому засіданні, власником майна - автомобіля Хюндай Н 100 1996 року випуску, – є Р.К.Д, що підтверджується відповідним свідоцтвом про реєстрацію транспортного засобу. Тобто, право власності на спірний автомобіль у передбачений законодавством спосіб до Г.Б.В. не переходило. Таким чином, Г.Б.В. не є власником автомобіля Хюндай Н 100, 1996 року випуску.

Відмовляючи в задоволенні апеляційної скарги, колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ апеляційного суду Одеської області  виходила з того, що, позивач Г.Б.В. достовірно знав, що К.О.С. не є власником чи законним володільцем з правом розпорядження, зокрема, відчуженням транспортного засобу, тому він не може бути визнаний добросовісним набувачем в розумінні ст.388 ЦК України. 

Позивач Г.Б.В. пред'являючи позов до відповідача Р.К.Д. обґрунтовував підстави звернення з цим позовом до суду з посиланням на положення ст.ст. 22, 1166 Цивільного кодексу України, однак жодних належних та допустимих доказів стосовно завдання неправомірними діями саме відповідачкою Р.К.Д. зазначеної ним майнової шкоди суду не надано.

Таким чином, розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ апеляційного суду Одеської області постановила, апеляційну скаргу Г.Б.В. - залишити без задоволення. Рішення Великомихайлівського районного суду Одеської області від 23 січня 2018 року – залишити без змін.

Пошук процесуальних документів по даній справі можна здійснити в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером: 498/731/17

 

За повідомленням прес-служби суду