Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВС надав суддям Харківського регіону методичну допомогу з питань правозастосування

13 листопада 2018, 16:54

9 листопада 2018 року голова Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Борис Гулько, секретар Пленуму ВС, секретар Першої судової палати КЦС ВС Дмитро Луспеник і заступник голови Касаційного кримінального суду у складі ВС Валентина Щепоткіна на виконання п. 7 ч. 2 ст. 36 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» відвідали Харківський апеляційний суд з метою надання методичної допомоги суддям першої та апеляційної інстанцій для забезпечення однакового застосування норм Конституції України та законів України.

Борис Гулько зазначив, що оскільки головним завданням ВС є забезпечення єдності та сталості судової практики, КЦС ВС підготував систематизовану електронну версію всіх рішень Великої Палати ВС, КЦС, висновки КСУ, ЄСПЛ, коментарі, наукові статті суддів тощо (додаток Evernote).

Голова КЦС ВС наголосив, що роз’яснення та рекомендації, які надаються суддям, у тому числі й на нараді-семінарі з суддями, лише відображають погляд касаційної інстанції на ту чи іншу проблему. Створювати практику повинні суди першої інстанції, а в апеляційній інстанції справа має бути вирішена остаточно. «Такі зустрічі дають нам можливість дізнатися, що відбувається на місцях, які питання слід обговорити та дати методичну допомогу, а закон зараз це дозволяє», – сказав Борис Гулько.

Дмитро Луспеник зупинився на структурі ВС, процесуальній специфіці роботи КЦС ВС, Пленуму ВС, НКР при ВС. Він звернув увагу на окремі новели процесуального законодавства. Зокрема, розповів про нові інститути цивільного процесу, щодо яких виникає найбільше запитань: малозначні справи, спрощене провадження, розкриття доказів, досудове врегулювання спору, зустрічне забезпечення, штрафи за зловживання процесуальними правами, підготовче провадження тощо. Приділив увагу і процедурі апеляційного провадження та повноваженням апеляційного суду.

Багато питань суддів стосувалися й розгляду деяких категорій справ, зокрема земельних (орендні відносини, фермерське господарство, кредитно-іпотечні спори, відшкодування шкоди тощо).

Борис Гулько відповів на запитання суддів щодо електронного правосуддя, електронного суду, порядку подання апеляційних скарг.

Валентина Щепоткіна говорила про висновки, постановлені в рішеннях ВП ВС та Об’єднаної Палати ККС з питань, пов’язаних із правозастосуванням у межах кримінального судочинства. Зокрема, увагу було приділено питанням стосовно розгляду кримінального провадження судом присяжних, повноваженням прокурора щодо права на апеляційне та касаційне оскарження судових рішень у провадженні на підставі угод, здійснення кримінальних проваджень у формі приватного обвинувачення.

Увагу було також приділено практиці перегляду судових рішень за нововиявленими обставинами, практиці застосування кримінально-правового інституту спеціальної конфіскації, призначенню покарання за сукупністю злочинів і сукупністю вироків.

В частині єдності правозастосування норм кодексу України про адміністративні правопорушення були обговорені питання застосування відводів та самовідводів у провадженні з розгляду адміністративних правопорушень, правових наслідків спливу строків, передбачених ст. 38 КУпАП України, права прокурора на апеляційне оскарження за процедурою цього Кодексу тощо.

За підсумками зустрічі судді першої та апеляційної інстанцій сказали, що  захід був інформаційним, змістовним і дуже корисним і вони отримали відповіді на багато актуальних питань судової практики. Висловлювали побажання, щоб такі зустрічі проводилися частіше, оскільки подібне спілкування корисне не лише для суддів, а в результаті й безпосередньо для учасників процесу.

За повідомленням прес-служби суду