Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Колегія суддів апеляційного суду Одеської області поскаржилася до ВРП на дії позивача

13 листопада 2018, 16:55

Колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ апеляційного суду Одеської області у складі Кравця Юліана Івановича, Журавльова Олександра Геннадійовича та Комлевої Олени Сергіївни повідомляє, що позивач у справі зловживає процесуальними правами, подаючи скарги до ВРП до закінчення судового розгляду справи

Під час розгляду цивільної справи про усунення від права на спадкування за апеляційною скаргою на рішення Київського районного суду міста Одеси від 24 квітня 2018 року адвокат подала заяву у зв’язку з незгодою  з процесуальним рішенням, ухваленим суддею Васильків О.В.

При цьому до письмової заяви про відвід було долучено скаргу до Вищої ради правосуддя про притягнення до відповідальності судді Київського районного суду міста Одеси Васильків О.В., яка розглядала справу у суді першої інстанції.

Адвокат повідомила, що скарга жодним чином не стосується заяви про відвід, але її довіритель наполягає на її долученні, що колегія суддів вважає втручанням у їхню діяльність та 12 жовтня 2018 року  звернулася до ВРП з повідомленням про втручання (матеріал № 5439/0/6-18 від 29 жовтня 2018 року).

Після відмови у задоволенні зазначеного відводу до суду знову було подано заяву про відвід колегії суддів у зв’язку з незгодою з процесуальним рішенням.

Крім того, було зазначено, що до Вищої ради правосуддя подано скаргу на дії судді Кравця Ю.І. з вимогами притягнення судді до дисциплінарної відповідальності.

31 жовтня 2018 року до суду повторно було подано заяву про відвід судді Кравця Ю.І. у зв’язку з відмовою у задоволенні клопотання про призначення експертизи у справі та неправильним, на думку громадянина, викладенням пояснень представника відповідача.

Також особа зазначила, що вона подала заяву про злочин через ухвалення суддею Кравцем Ю.І. завідомо неправосудного рішення відповідно до частини першої статті 375 Кримінального кодексу України (постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови), що, на її думку, позбавляє можливості вважати, що суддя Кравець Ю.І. зможе бути неупередженим при розгляді справи по суті.

Колегія суддів вважає, що такі дії позивача свідчать про зловживання процесуальними правами для винесення «зручного» для себе складу суду, подання заяви про злочин судді Кравця Ю.І. є втручанням у діяльність колегії суддів та є зазіханням на незалежність суду, та звертається до ВРП і ГПУ з проханням вжити передбачених законодавством заходів щодо недопущення фактів втручання та тиску на суддів.

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддею фактів та ухвалено відповідне рішення.

 

Прес-центр судової влади України