Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Оржицькому районному суді проведено навчання «Електронний суд - послуги судової системи»

22 березня 2019, 11:07

22 березня 2019 року в Оржицькому районному суді Полтавської області головним спеціалістом з і/т Назаренком Сергієм було проведено навчання з працівниками апарату суду на тему «Електронний суд - послуги судової системи»».

Доповідачем було звернено увагу на те, що суспільство, в якому ми живемо, з кожним днем прагне удосконалюватись у всіх сферах. Звичайно, така тенденція не оминає правосуддя в цілому.

Судова система не відстає від технічного прогресу і робить спілкування із громадянами більш зручним і комфортним. Сьогодні учасники судових процесів завдяки системі «Електронний суд» мають змогу значно заощадити свій час та гроші.

Такі новації не обійшли й Оржицький районний суд Полтавської області, а його судді та працівники апарату завжди сприяють впровадженням нових тенденцій.

Проте, на сьогоднішній день в суді діють лише окремі елементи підсистеми «Електронного суду»:

  • сплата судового збору online;
  • отримання інформації про етапи проходження справи в суді за допомогою офіційного веб-порталу «Судова влада України»;
  • можливість одержання судових повісток за допомогою SMS-інформування, а копій судових рішень — електронною поштою;
  • доступ до текстів судових рішень через Єдиний державний реєстр судових рішень;
  • проведення судових засідань у режимі відео конференції.

Також було наголошено на такому факті, як то: положення нових процесуальних кодексів передбачають запровадження у судах Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (далі-ЄСІТС).

Передбачається, що ЄСІТС покликана забезпечувати обмін документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу, фіксування судового процесу,  участь учасників судового процесу в судовому засіданні в режимі відео конференції. Для цього потрібно буде зареєструвати свої офіційні електронні адреси в ЄСІТС .

До початку функціонування ЄСІТС, суд продовжує розглядати справи за матеріалами у паперовій формі.

На даний час процесуальні документи в електронному вигляді можуть бути надіслані судом учасникам судового процесу лише після їх реєстрації в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу, кримінального провадження на офіційному веб-порталі «Судова влада України» (Тимчасовий регламент надсилання судом електронних документів учасникам судового процесу, кримінального провадження, який затверджений наказом ДСА України від 07 листопада 2016 року № 227).

 

За повідомленням прес-служби суду