Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова КАС ВС Михайло Смокович: «Суддівський корпус на 100 відсотків готовий забезпечити розгляд виборчих спорів»

22 березня 2019, 11:15

Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович під час зустрічі з представниками Місії для спостереження за черговими президентськими виборами в Україні у 2019 році міжнародної неурядової організації «CANADEM» висвітлив питання, пов’язані із судовим вирішенням виборчих спорів, порушеннями виборчого законодавства, перебігом виборчого процесу.

На зустрічі, яка відбулася 20 березня 2019 року, були присутні заступник керівника апарату Верховного Суду – керівник секретаріату Касаційного адміністративного суду Наталія Богданюк,  начальник управління забезпечення роботи судової палати з розгляду справ щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян секретаріату Касаційного адміністративного суду Жанна Букань , завідувач сектору організаційно-протокольного забезпечення заходів суду секретаріату Касаційного адміністративного суду Світлана Пилипець , головний спеціаліст відділу забезпечення діяльності голови та заступника голови суду секретаріату Касаційного адміністративного суду Анастасія Іваненко.

В обговорені актуальних питань взяли участь учасники делегації Голова Місії Ольга Одинська-Ґрод  (Olya Grod), аналітик з юридичних питань Місії Олександр Дашко (Alexander Daschko), асистент аналітика з юридичних питань, перекладач Лілія Ібадова.

Так, Ольга Одинська-Ґрод  повідомила, що Місія працюватиме під час чергових президентських виборів в Україні, а також має намір повернутися на парламентські вибори восени. Зараз працюють 50 постійно діючих спостерігачів, ще до України приїдуть 110 додаткових спостерігачів 26 березня цього року, які після першого туру виборів повернуться до Канади і приїдуть в Україну у разі проведення другого туру виборів Президента.

Голова КАС ВС Михайло Смокович розповів, що Касаційний адміністративний суд розглядає виборчі спори в апеляційному порядку, а також є судом першої інстанції для розгляду спорів щодо встановлення результатів виборів. Виборчий процес швидкоплинний, строки розгляду справ незначні (2 дні), тому для забезпечення їх розгляду суд працює не лише в робочі часи, а й уночі, у вихідні і святкові дні.

Особливо велика робота проводиться щодо надання методичної допомоги суддям, і не лише Касаційного адміністративного суду, а й апеляційних і окружних адміністративних судів та місцевих судів, які розглядають виборчі справи на місцях. Михайло Смокович зазначив, що  допомогу у підвищенні професійного рівня суддів надають і міжнародні організації, зокрема Офіс Ради Європи, ОБСЄ, які сприяють проведенню семінарів. У Національній школі суддів України розроблено навчальний курс щодо розгляду виборчих спорів, який обов’язково вивчають усі судді адміністративних судів.

Отже, суддівський корпус 100-відсотково готовий забезпечити судовий розгляд виборчих справ, констатував голова КАС ВС.

Відповідаючи на запитання представників Місії, Михайло Смокович пояснив, що виборче законодавство України фактично не змінилося з 2014 року, тому воно стабільне й апробоване. Предмети позовів практично не змінюються.

Він повідомив, що на теперішній час до КАС ВС надійшло 62 апеляційні скарги, усі з них розглянуті з дотриманням законодавчо встановленого дводенного строку.

Голова КАС ВС зауважив, що під час нинішнього виборчого процесу стало помітним підвищення рівня юридичного обслуговування кампаній кандидатів у Президенти України.

Михайло Смокович також відзначив значне покращення роботи Центральної виборчої комісії. Зокрема, на його переконання, лояльним був етап реєстрації кандидатів  на пост Президента, а саме Комісія, враховуючи судову практику на минулих виборах, надавала можливість внести виправлення при поданні документів.

У зв’язку з прийняттям Закону України «Про Державний реєстр виборців», повідомив Михайло Смокович, відпала велика кількість спорів щодо уточнення списків виборців. Він навів приклад, що у 2006 році приблизно з 9 тис. виборчих справ спорів з уточнення списків виборців було близько 7 тис., зараз – до однієї тисячі. Очільник суду сподівається, що за відсутності такої категорії спорів на всі 660 судів в Україні буде до 2 тис. виборчих спорів.

Голова суду роз’яснив, що до суду можуть звертатися офіційні спостерігачі від кандидатів на пост Президента, їхні довірені й уповноважені особи, офіційні спостерігачі від громадських організацій, а також від партій, які висунули своїх кандидатів на цей пост. Причому вони можуть звертатися до суду в разі виявлення порушення виборчого законодавства, навіть якщо їхні права не порушено.

Виборці можуть звертатися до суду тільки в тому разі, якщо порушено їхні права. Це стосується і міжнародних спостерігачів, які також можуть звертатися до суду лише у разі порушення їхніх прав, наприклад, відмові у допуску на виборчу дільницю або у реєстрації як спостерігачів.

Михайло Смокович наголосив на тому, що результат виборів має вирішуватися під час голосування на виборчих дільницях, а суди мають захистити вибір українського народу. Він висловив переконання, що суди впораються із своїм завданням.

За повідомленням прес-служби суду