Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У реформуванні судової системи протягом останніх чотирьох років Україна досягла значного прогресу, ці реформи слід продовжити, – Спеціальний представник Генерального секретаря Ради Європи для України Режі Брійя

14 травня 2019, 12:46

13 травня 2019 року відбулася офіційна зустріч Голови Вищої ради правосуддя Володимира Говорухи та представників ВРП із Спеціальним представником Генерального секретаря Ради Європи для України Режі Брійя та представниками проектів Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні» та «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини».

На початку зустрічі Голова ВРП  подякував представникам Ради Європи  за значний вклад у процес реалізації судової реформи, за поради, роботу експертів, рекомендації, навчальні візити. За словами Володимира Говорухи, це допомогло якісно виконувати завдання, які стоять перед Вищою радою правосуддя, і загалом у процесі здійснення в Україні судової реформи.

Голова ВРП нагадав, що завдяки, зокрема, порадам європейських експертів було затверджено у 2015 році Стратегію реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015–2020 роки, згідно з якою відбувається судова реформа в країні. Володимир Говоруха також наголосив на важливості утворення у процесі судової реформи відповідно до стандартів Ради Європи Вищої ради правосуддя як незалежного конституційного органу суддівського врядування, більшість у складі якого належить суддям, обраним самими суддями.

За словами Голови ВРП, попри те, що у процесі конституційних та законодавчих змін впроваджено багато прогресивних норм, ще більше питань залишаються невирішеними. Серед них – реформування судів першої інстанції, створення Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, завершення процесу кваліфікаційного оцінювання тощо.

Спеціальний представник Генерального секретаря Ради Європи для України Режі Брійя привітав Голову Вищої ради правосуддя із призначенням на посаду, зауваживши, що  для належної роботи судової системи вкрай важливим є призначення на таку відповідальну посаду саме судді (В.Говоруха – суддя Київського апеляційного суду. – Ред.).

Спеціальний представник Ради Європи також зауважив, що Рада Європи  виступає за те, щоб більшість у складі органів, подібних до Вищої ради правосуддя, становили судді. «Важливо, щоб система працювала належним чином, щоб над цим працювали люди з професії», – наголосив він.

Режі Брійя також запевнив Голову ВРП, що Рада Європи готова й надалі спільно працювати для ефективного виконання зобов’язань, взятих на себе Україною як повноправним членом Ради Європи, головна мета яких, за словами Р.Брійя, полягає у тому, «щоб кожен громадянин міг скористатися правами, закладеними у Європейській конвенції з прав людини». Він також наголосив, що це постійний процес, адже практика ЄСПЛ та тлумачення прав людини перебувають у постійному розвитку.

«Реформування судової влади – це проект, якого ми давно чекаємо, я чую про нього понад 20 років, – зауважив Режі Брійя. – Серйозного прогресу було досягнуто протягом останніх чотирьох років. Дуже важливими змінами є конституційна реформа і створення нового Верховного Суду. Погоджуюся з вами, що ці реформи повинні продовжитися. Коли їх останній етап буде завершено, ми зможемо побачити результат».

За словами Р.Брійя, Проект Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні»  зосередиться, зокрема, на питаннях впровадження у правове поле країни критеріїв роботи Європейського суду з прав людини.

Представники Вищої ради правосуддя, члени ВРП Лариса Швецова та Андрій Овсієнко зазначили про необхідність експертної підтримки Ради Європи у питанні посилення суддівської незалежності та удосконалення дисциплінарних проваджень стосовно суддів. Рада Європи й надалі надаватиме підтримку ВРП у цих напрямах, а також у питанні виконання рішень Європейського суду з прав людини, зокрема щодо дисциплінарної практики стосовно суддів, підготовки та експертного обговорення щорічної доповіді ВРП про стан забезпечення незалежності суддів в Україні тощо.

Як нагадав Андрій Овсієнко, відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» ВРП оприлюднила щорічні доповіді про стан незалежності суддів в Україні за 2017 та 2018 рік.

«Щорічна доповідь – це комплексний документ, який дає змогу оцінити діяльність Ради за минулий рік, відобразити здобутки та проблеми у питанні забезпечення суддівської незалежності та сформувати дорожню карту необхідних змін», – зауважив Андрій Овсієнко.

У свою чергу, Режі Брійя запевнив, що цей документ є дороговказом змін у судовій системі України для усіх 46 країн – членів Ради Європи. На його думку, обраний ВРП формат відкритості в обговоренні цього документа із представниками громадськості заслуговує на високу підтримку.

А.Овсієнко також висловив думку, що у подальшому доповідь має стати основою для щорічного моніторингу змін у судовій системі.

Під час зустрічі йшлося і про майбутню співпрацю між ВРП та Радою Європи у питанні вдосконалення дисциплінарної практики. Член ВРП Лариса Швецова звернула увагу, що завдяки судовій реформі було забезпечено  відповідно до рекомендацій Ради Європи та Венеціанської комісії більшість суддів у складі Ради та Дисциплінарних палат. Наразі 10 із 16 обраних до складу Ради є суддями. У 2018 році Дисциплінарними палатами розглянуто 16 049 скарг, що вдвічі більше, ніж у 2017 році (7 500). За 4 місяці 2019 року розглянуто 4,5 тисячі дисциплінарних скарг. Приблизно 85% скарг залишаються без розгляду, оскільки по суті є скаргами на судові рішення. З огляду на це постає питання про необхідність запровадження дієвих фільтрів для зменшення кількості безпідставних скарг на дії суддів, – зауважили учасники зустрічі.

За словами Л.Швецової, єдність дисциплінарної практики у діяльності Дисциплінарних палат залишається ключовим питанням. Як свідчить практика ВРП, більшість скарг на рішення палат залишаються без задоволення, зазначила Л.Швецова.

За її словами, наразі актуальним залишається питання більш активного застосування практики Європейського суду з прав людини, міжнародних стандартів у процесі дисциплінарного провадження та у цьому контексті – подальше вдосконалення чинного законодавства для встановлення більш чітких критеріїв щодо притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності. Учасники зустрічі підтримали співпрацю у цьому та інших напрямах.

Участь у заході також узяли: від Ради Європи – координатор проектів Департаменту правосуддя та правового співробітництва секретаріату Ради Європи Андрій Кавакін; від проекту Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні» – менеджер проекту Ілля Чорногоренко, т.в.о. менеджера Проекту Наталія Верещинська, перекладач Вадим Кастеллі; від Проекту Ради Європи «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини» – менеджер проекту Марта Басистюк; від секретаріату Вищої ради правосуддя – начальник відділу міжнародного співробітництва Владислав Гуртенко, начальник управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності Оксана Лисенко.

 

Прес-центр судової влади України