Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підозрюваних у викраденні терміналів поповнення рахунків взято під варту

14 травня 2019, 17:12

13 травня 2019 року до Вознесенського міськрайонного суду Миколаївської області надійшли клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою двом особам, яким повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого частиною другою статті 15, частиною третьою статті 185 Кримінального кодексу України, а саме закінчений замах на таємне викрадення чужого майна (крадіжка), вчинена повторно, за попередньою змовою групою осіб поєднана з проникненням у приміщення.

Так, вказаним особам повідомлено про підозру про те, що вони 11 травня 2019 року приблизно о 03:00, більш точний час досудовим слідством не встановлено, за попередньою змовою з метою таємного викрадення чужого майна - мобільного терміналу, підозрювані на автомобілі  марки “Opel Zafira” прибули до магазину, що знаходиться в смт. Олександрівка, Вознесенського району, Миколаївської області, де шляхом пошкодження металопластикових вхідних дверей потрапили до приміщення магазину та усвідомлюючи, що за їхніми діями ніхто не спостерігає, з метою незаконного збагачення, здійснили таємне викрадення мобільного терміналу поповнення рахунків з грошовими коштами у загальній сумі 30000 грн. Проте, вчинивши всі дії, які вважали необхідними для доведення злочинного умислу до кінця, не закінчили вчинення д злочину з причин, які не залежали від їх волі, оскільки були  помічені власником майна, через що залишили мобільний термінал поповнення рахунків біля магазину та зникли з місця вчинення злочину на автомобілі марки “Opel Zafira”.

Клопотання слідчого про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою підозрюваним були задоволені ухвалами слідчого судді Лузан Л.В. від 13 травня 2019 року та підозрюваним було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на строк 60 діб до 9 липня 2019 року включно з утриманням їх в Державній установі «Миколаївський слідчий ізолятор».

Слідчим суддею було враховано обгунтованість підозри, наявність ризику, передбаченого п.5 ч.1 ст.177 КПК України, а саме ризику з боку підозрюваних вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому вони підозрюються.

При цьому, виходячи з сукупного аналізу обставин злочину та даних про особи підозрюваних, слідчий суддя вирішив, що більш м'які запобіжні заходи, ніж тримання під вартою, не забезпечать належної їх поведінки в ході досудового розслідування та під час судового розгляду у кримінальному провадженні та не зможуть запобігти настанню вищезазначеного ризику.

Крім того, ухвалами слідчого судді було визначено підозрюваним заставу у розмірі 50 розмірів прожиткового мінімуму, що становить 96 050 грн. та 30 розмірів прожиткового мінімуму відповідно, що становить 57 630 грн., у разі внесення якої – ухвалами визначено обов’язки, з числа передбачених ст.194 ч.5 КПК України, а саме: прибувати за кожною вимогою до слідчого СВ Вознесенського ВП ГУНП в Миколаївській області, в провадженні якого перебуває кримінальне провадження, прокурора або суду; не відлучатися з населеного пункту, в якому він проживає, без дозволу зазначених осіб; повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання на території України.

Під час судового розгляду право підозрюваних на захист було забезпечено участю адвоката та перекладача для одного з підозрюваних, який є громадянином Молдови.

На ухвали слідчого судді можуть бути подані апеляційні скарги безпосередньо до апеляційного суду Миколаївської області протягом п’яти днів з дня їх проголошення.

Суддя-спікер Зубар Н.Б.