Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вища рада правосуддя звернулася до Нацполіції через погрози суддям

15 травня 2019, 12:32

Вища рада правосуддя 14 травня 2019 року розглянула повідомлення виконувача обов’язків голови господарського суду міста Києва Босого Вадима Петровича та голови Шевченківського районного суду міста Запоріжжя Жупанової Ірини Борисівни про втручання в діяльність суддів цього суду щодо здійснення правосуддя.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Олег Прудивус (на фото)поінформував, що, як зазначають судді, 16 квітня 2019 року на електронну адресу вказаного суду від відправника «С14UА» (електронна адреса С14U@і.ua) надійшов лист (тема відправлення «Мерзотам») із повідомленням «Зустрінемось у тебе дома». До вказаного листа було додано вкладення такого змісту: «Настав час! Дочекалась суддівська мразота. 21 квітня буде днем жалоби за співробітниками прокуратури і суддів. Хоч би в крові по коліна, аби вільна Україна» (копії листа та вкладення долучено до повідомлення про втручання).

Вказані дії  розцінюються суддями не інакше як втручання у правосуддя, залякування, тиск на суд і суддів і є проявом неповаги до суддів, а отже, прямим порушенням вимог закону щодо незалежності судів та суддів.

Крім того, голова Шевченківського районного суду міста Запоріжжя Жупанова І.Б. зазначила, що це не перше електронне відправлення, яке надіслане з електронної адреси С14U@і.ua. Раніше, а саме 18 березня 2019 року, на електронну адресу вказаного вище суду із зазначеної електронної адреси надійшло електронне повідомлення із заголовком «Чекай» та вкладенням «Чекай сволото» з погрозами на адресу суддів.

«Обставини, викладені у повідомленнях суддів про втручання у діяльність суду щодо здійснення правосуддя, зокрема надіслання на адресу суду листа з погрозами спричинення шкоди життю та здоров’ю суддів, свідчать про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя та потребують вжиття передбачених Законом заходів», – зазначив член Вищої ради правосуддя Олег Прудивус.

Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Національної поліції України щодо вжиття передбачених законом заходів із забезпечення безпеки суддів, учасників судових процесів, працівників апарату господарського суду міста Києва та Шевченківського районного суду міста Запоріжжя, а також забезпечення громадського порядку під час роботи цих судів та охорони приміщень.

 Прес-центр судової влади України