Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«В основі якісного правосуддя лежить незалежність судді як єдиного носія судової влади та незалежність суду як унікальної державної інституції», – Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко

03 жовтня 2019, 14:35

На цьому Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко наголосив під час відкриття VIII Судового форуму Асоціації правників України.

3 жовтня 2019 року розпочав роботу дводенний VIII Судовий форум Асоціації правників України, тема якого – «TRIAS POLITICA: суд у системі гілок влади».

Захід організовано Асоціацією правників України спільно з Проектом Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні».

Мета заходу – обговорення із представниками судових інституцій, міжнародними та національними експертами актуальних питань, пов’язаних з функціонуванням судової системи України.

Участь у Форумі беруть представники Вищої ради правосуддя, судді Конституційного Суду України, Верховного Суду, Ради суддів України, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Міністерства юстиції України, судді, міжнародні експерти та представники Ради Європи, а також практикуючі юристи та представники ЗМІ.

З вітальним словом до учасників Форуму звернулися Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко, Президент Асоціації правників України, партнер VB PARTNERS Денис Бугай, член Комісії з питань правової реформи при Президентові України, голова Комітету Асоціації правників України з процесуального права, керуючий партнер Юридичної групи LCF Анна Огренчук, ректор Національної школи суддів України, голова робочої групи з питань розвитку законодавства про організацію судової влади та здійснення правосуддя Комісії з питань правової реформи Микола Оніщук, менеджер проектів Департаменту правосуддя та правової співпраці Ради Європи Андрій Кавакін.

Звертаючись до учасників Форуму, Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко нагадав, що вересень 2016 року ознаменував початок однієї із наймасштабніших судових реформ в історії незалежної України, яка триває до цього часу.

«Здобутки та недоліки судової реформи є предметом постійних гострих дискусій як усередині самої судової системи, так і серед професійної правової спільноти, у колі активних суб’єктів громадянського суспільства, у міжнародному експертному середовищі, – зазначив Андрій Овсієнко. – Головними критеріями успішності судової реформи є насамперед ефективність здійснення правосуддя, що включає такі важливі аспекти, як доступ до правосуддя, оперативність розгляду справ, якість судових рішень та єдність судової практики, реальна незалежність судді як єдиного носія судової влади та незалежність суду як інституції».

Голова Вищої ради правосуддя зазначив, що реформування судів, інших органів та установ системи правосуддя повинно переслідувати головну мету – забезпечення якісного правосуддя, а отже, – права особи на справедливий суд, гарантованого статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

«У свою чергу, в основі якісного правосуддя лежить незалежність судді як єдиного носія судової влади та незалежність суду як унікальної державної інституції», – сказав Андрій Овсієнко.

Доповідач нагадав, що розділ VIII «Правосуддя» Конституції України не випадково об’єднує норми Основного Закону України, які стосуються таких інститутів правосуддя, як судова система, прокуратура та адвокатура. Ці три інституції у нерозривному взаємозв’язку становлять систему правосуддя у нашій державі, а тому цілком природно, що реформування однієї з них неодмінно істотно впливає на функціонування двох інших.

«Судовий форум, який об’єднує представників зазначених вище інституцій, є важливим комунікаційним майданчиком, який поряд з іншими інструментами покликаний забезпечити не лише обговорення найбільш гострих та спірних питань у системі правосуддя, а й пошук дієвих механізмів їх вирішення», – переконаний Андрій Овсієнко.

Голова Вищої ради правосуддя побажав усім учасникам Форуму цікавих дискусій, плідного та конструктивного діалогу.

Прес-центр судової влади України