Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Невчасне декларування: суд закрив кримінальне провадження через дійове каяття обвинуваченого  

04 жовтня 2019, 16:12

«Закрити кримінальне провадження та звільнити О. від кримінальної відповідальності за вчинене ним кримінальне правопорушення, передбачене ст. 366-1 КК України на підставі ст. 45 КК України у зв'язку з дійовим каяттям», – таку ухвалу постановив Віньковецький районний суд обвинуваченому в неподанні суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави, передбаченої Законом України «Про запобігання корупції».

Відповідно до рішення Деражнянської районної ради, у 2017 році пенсіонера із Деражні призначили присяжним у місцевому суді. Обійнявши посаду, яка відноситься до посад державної служби (стаття 6 Закону України «Про державну службу»)категорії «В», він став суб’єктом декларування. Проте декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави, у встановлені строки не подав.

У грудні 2018 року його з цієї посади увільнили. Тож, згідно з абзацом 2 частини 2 статті 45 Закону України «Про запобігання корупції», обвинувачений повинен був подати ще одну декларацію за період, неохоплений минулими деклараціями.

Утім, і цього разу на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції декларацію особи, яка припинила діяльність, пов'язану з виконанням функцій держави перед звільненням, він не заповнив.

У підготовчому судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненні інкримінованого злочину визнав, заявив клопотання про звільнення його від кримінальної відповідальності на підставі статті 45 КК України у зв'язку із дійовим каяттям та просив закрити кримінальне провадження.

«Судом встановлено, що О. вперше вчинив злочин невеликої тяжкості, після його вчинення щиро розкаявся, активно сприяв розкриттю злочину, за станом на час розгляду справи у суді подав відповідні декларації за 2017 рік, 2018 рік та за період після звільнення з посади,що підтверджується інформацію з ЄДР декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Враховуючи вищевикладене, суд доходить до висновку про можливість закриття кримінального провадження у зв'язку з дійовим каяттям обвинуваченого», – ідеться в ухвалі суду, яка не набрала законної сили і може бути оскаржена до апеляційної інстанції.

Довідково: Стаття 45 Кримінального кодексу України. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку з дійовим каяттям

Особа, яка вперше вчинила злочин невеликої тяжкості або необережний злочин середньої тяжкості, крім корупційних злочинів, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення злочину щиро покаялася, активно сприяла розкриттю злочину і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Згідно з приміткою до ст. 45 КК України злочин, передбачений ст. 366-1 КК України не належить до переліку корупційних.

За повідомленням прес-служби суду