Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Старокостянтинівський суд ухвалив вирок посадовцю з «Укрпошти» за одержання неправомірної вигоди

09 жовтня 2019, 11:26

«Визнати винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст.368 КК України, та призначити йому покарання у виді штрафу в розмірі 1 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 25 500 грн., з позбавленням права обіймати посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій строком на 1 рік», – такий вирок ухвалив Старокостянтинівський районний суд щодо начальника районного відділення поштового зв’язку, обвинуваченого в одержанні неправомірної вигоди.

За вироком, у березні 2017 року обвинувачений обійняв керівну посаду в одному з районних відділень «Укрпошти». Через місяць зустрівся зі своєю попередницею і запропонував їй дати йому 4 тисячі гривень – за таких умов пообіцяв не направляти в правоохоронні органи доповідної записки охоронця відділення з компрометуючою інформацією щодо неї. Після чергового нагадування жінка таки принесла гроші – і поклала їх до сейфу в кабінеті керівника. Усі купюри правоохоронці перед тим обробили спеціальним апаратом.   

У суді обвинувачений вину не визнав, пояснив, що екс-керівниця не виплатила повністю зарплату охоронцю відділення. Про це він дізнався із його доповідної записки. Тож, аби допомогти своєму підлеглому, сказав колишній начальниці принести близько 4 тис грн. – суму, яку боргувала. І, дійсно, кілька разів нагадував їй про це.

Такі дії посадовця правоохоронці кваліфікували за частиною 3 статті 368 Кримінального кодексу України – одержання службовою особою неправомірної вигоди для себе, за вчинення в інтересах того хто надає неправомірну вигоду дії з використанням наданого їй службового становища, поєднане з вимаганням неправомірної вигоди.

«Відповідно до п.5 примітки ст.354 КК України у статтях 354, 368, 368-3 і 368-4 цього Кодексу, під вимаганням неправомірної вигоди слід розуміти вимогу щодо надання неправомірної вигоди з погрозою вчинення дій або бездіяльності з використанням свого становища, наданих повноважень, влади, службового становища стосовно особи, яка надає неправомірну вигоду, або умисне створення умов, за яких особа вимушена надати неправомірну вигоду з метою запобігання шкідливим наслідкам щодо своїх прав і законних інтересів.

Під інтересами особи, яка надає неправомірну вигоду, треба розуміти законні (правоохоронювані) інтереси особи, у якої вимагається неправомірна вигода. Тому, вимога (обвинуваченого – авт..) про неправомірну вигоду за вчинення діяння по службі, спрямоване на задоволення протизаконних інтересів (екс-начальниці – авт.) суд не може розглядати як вимагання неправомірної вигоди», – констатує суд та перекваліфіковує дії обвинуваченого на частину 1 статті 368 КК України.

Вирок ще не набрав законної сили і може бути оскаржений до Хмельницького апеляційного суду.

За повідомленням прес-служби суду