Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дніпровський апеляційний суд визнав винним підприємця з Марганця у перешкоджанні професійній діяльності журналістів

05 грудня 2019, 14:56

Дніпровський апеляційний суд визнав винним підприємця з Марганця у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 171 Кримінального кодексу України - перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

Наприкінці травня 2016 року знімальна група у складі журналістки та відеооператора ТОВ “Інформаційне агенство “Стоп Корупції ТВ” виконували редакційне завдання в межах журналістського розслідування щодо можливих корупційних дій та незаконного вивезення сміття, порушення ліцензійних умов одного з місцевих ТОВ.

Перебуваючи біля одного з будинків у м. Мараганець підприємець умисно перешкоджав журналістці та оператору здійснювати їх законну професійну діяльність. Достовірно знаючи, що дівчина є журналісткою (вона пред`явила своє посвідчення журналіста, тримала у руках мікрофон зі спеціальною позначкою свого ЗМІ, у присутності підприємця здійснювала створення аудіовізуального твору, спрямованого на висвітлення окремих обставин діяльності ТОВ), почав рішуче вимагати припинити відеозапис. Після чого він впритул наблизився до знімальної групи та наніс удар рукою в об`єктив відеокамери, внаслідок чого пошкодив її та обмежив одержання інформації відеооператором.

Марганецький міський районний суд Дніпропетровської області призначив громадянину покарання у виді обмеження волі строком на 1 рік, а на підставі статті 75 Кримінального кодексу України його було звільнено від відбування покарання із встановленням іспитового строку на 1 рік.

У ході судових засідань у Дніпровському апеляційному суді колегією суддів судової палати з розгляду кримінальних справ було заново повністю досліджено матеріали справи, допитано усіх свідків, потерпілих та обвинуваченого.

4 грудня 2019 року у ході останнього розгляду справи колегія суддів, вислухавши доводи усіх сторін по справі, скасувала вирок Марганецького міського суду Дніпропетровської області від 12 червня 2017 року та ухвалила новий, яким підприємця визнано винуватим у вчиненні злочину, передбаченого частиною першою статті 171 Кримінального кодексу України та призначено покарання у виді 1 року обмеження волі, але у зв`язку з закінченням строків притягнення до кримінальної відповідальності чоловіка звільнено від відбування покарання.

Відповідно до пункту 2 частини першої, частини другої статті 49 Кримінального кодексу України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минули такі строки: три роки - у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання у виді обмеження або позбавлення волі.

Згідно з матеріалами кримінального провадження досудове розслідування було зупинено з 21 липня 2016 року по 17 серпня 2016 року.

Отже, станом на 15 листопада 2019 року, з врахуванням строку зупинення досудового розслідування, сплинув трирічний строк, відповідно закінчились і визначені статті 49 Кримінального кодексу України строки давності притягнення до кримінальної відповідальності, однак обвинувачений свою вину у вчиненні злочину не визнав та не заявляв клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності з цих підстав.

За повідомленням прес-служби суду