Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У ВАКС прокоментували ухвалу щодо звернення у дохід держави застави, внесеної екс-головою Держекоінспекції

27 травня 2020, 15:07

У грудні 2019 року до Вищого антикорупційного суду надійшов обвинувальний акт за обвинуваченням екс-голови Державної екологічної інспекції у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого статтею 366-1 (недостовірне декларування) Кримінального кодексу України. Після проведення підготовчого судового засідання ВАКС призначив судовий розгляд на 11.03.2020 із відкладенням на 02.04.2020, 30.04.2020 та 14.05.2020. Обвинувачений не з’явився на вказані судові засідання та не надав суду жодного повідомлення щодо неможливості прибуття.

Під час судового засідання 22 травня, на якому розглядалось клопотання прокурора про звернення застави в дохід держави, обвинувачений повідомив, що не отримував повістки про виклик до суду на вищевказані дати. Разом із цим, захисники екс-посадовця подавали клопотання про перенесення судових засідань через те, що обвинувачений перебуває на самоізоляції, адже у країні запроваджений карантин. У клопотанні адвокати зазначали, що ця позиція повністю узгоджена з обвинуваченим. Також, у матеріалах судової справи відображено, що екс-голова Державної екологічної інспекції завжди отримував інформацію про судові засідання від своїх захисників, а 11.03.2020 власноручно розписався у журналі судового засідання щодо ознайомлення із датою перенесення слухання справи на 2 квітня 2020 року. Тож, обвинувачений був належним чином повідомлений про судові засідання відповідно до норм частини першої статті 136 КПК України. Окрім цього, постановою КМУ від 11.03.2020 №211 установлено, що особи, які мали контакт із хворим на коронавірус і не потребують госпіталізації, повинні самоізолюватись, однак обвинувачений не надав суду жодних відомостей щодо необхідності його самоізоляції. Отже, обвинувачений порушив обов’язки, передбачені пунктом 1 частини сьомої статті 42 КПК України.

Зауважимо, що Вищий антикорупційний суд продовжував здійснювати правосуддя у період запровадження карантину та вживав чисельні заходи для мінімізації ризику зараження учасників судового провадження.

Ураховуючи, що відповідно до частини восьмої статті 182 КПК України, застава звертається у дохід держави через те, що обвинувачений, будучи належно повідомленим, не з’явився до суду, колегія суддів Вищого антикорупційного суду ухвалила звернути заставу в дохід держави у розмірі 35240 гривень, внесену колишнім головою Державної екологічної інспекції. ВАКС обрав обвинуваченому запобіжний захід у вигляді застави в більшому розмірі, що становить 42040 гривень з покладенням процесуальних обов’язків.

Після ухвалення рішення про звернення застави в дохід держави на судове засідання, яке відбулось 25 травня 2020 року, з’явились усі захисники обвинуваченого та сам обвинувачений. Наступне судове засідання призначене на 18 червня 2020 року о 16:00.

Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

За повідомленням прес-служби суду