Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

11 років за ґратами з конфіскацією майна отримав чоловік, який шахрайським шляхом заволодів коштами пенсіонерки на понад 800 тис. грн

01 червня 2020, 14:43

У Центральному районному суді міста Миколаєва ухвалено вирок 37-річному чоловіку, обвинуваченому у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною четвертою статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство).

Судовий розгляд зазначеного провадження здійснювався колегією суддів у складі Оксани Мамаєвої, Володимира Алєйнікова, під головуванням Сергія Медюка.

Судом встановлено, що в обвинуваченого, який раніше притягувався до кримінальної відповідальності, з групою осіб виник умисел у заволодінні шляхом обману грошовими коштами 70-річної пенсіонерки.

29.04.2019, вони зателефонували жінці та назвавшись слідчим поліції та її донькою повідомили, що остання стала винуватицею ДТП і для лікування постраждалого та компенсації моральної шкоди необхідна значна сума коштів. Після цього, обвинувачений прибув за місцем мешкання потерпілої та отримав від неї 6 000 доларів США.

Цього ж дня, вони вирішили повторно вчинити шахрайські стосовно потерпілої. Зателефонували останній та повідомили, що водій, який начебто постраждав внаслідок дій її доньки помер і необхідно зібрати додаткові кошти. Після цього обвинувачений прибув за місцем мешкання потерпілої та отримав від неї грошові кошти у сумі 20 300 доларів США та 5350 євро.

Після зазначених подій, обвинувачений з іншою особою на автомобілі таксі вирушили до міста Дніпра, де передали більшу частину коштів, повертаючись до м.Миколаєва, вони зупинились у м.Кривий Ріг, де за допомогою платіжного термінали переказали частину коштів невстановленій слідством особі, залишок вони мали розділити між собою. Після затримання у обвинуваченого було вилучено, зокрема грошові кошти у сумі 2 500 доларів США та 12 500 грн.

Обвинувачений свою провину не визнав, зазначив, що на прохання знайомого забрав у потерпілої борг, частину зазначених коштів згодом вони передали невідомій особі у місті Дніпро, частину переказали за допомогою платіжного термінала у місті Кривий Ріг. Повідомив, що його самого було введено в оману.

Водночас, за сукупністю досліджених доказів суд дійшов висновку про доведеність вини обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною четвертою статті 190 Кримінального кодексу України та призначив йому покарання у виді 11 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Окрім цього, суд частково задовольнив цивільний позов потерпілої та постановив стягнути з обвинуваченого на її користь 778 852 грн матеріальної шкоди та 10 000 грн моральної. Вилучені у обвинуваченого у ході затримання кошти у сумі 2500 доларів США та 12 500 грн суд постановив повернути потерпілій.

За повідомленням прес-служби суду