Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Олексій Маловацький: Затримка з ухваленням законопроєкту № 3711 поглибить кризу, зумовлену дефіцитом кадрів у судах

16 листопада 2020, 13:36

Заступник Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький узяв участь у Шостому засіданні Комітету асоціації між Україною та Європейським Союзом, яке відбулося в режимі відеоконференції.

Під час обговорення питань, пов’язаних зі зміцненням співробітництва у сфері юстиції, реформи судової влади в Україні, Олексій Маловацький поінформував європейську сторону про стан реалізації чергового етапу реформи та наголосив на нагальній необхідності ухвалення Верховною Радою України законопроєкту «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування», реєстр. № 3711.

Закронопроєкт внесений Президентом України на розгляд Верховної Ради України як невідкладний для виправлення законодавчих недоліків, визначених Конституційним Судом України у рішеннях від 18 лютого 2020 року № 2-р/2020 та 11 березня 2020 року № 4-р/2020.

Після ухвалення восени 2019 року Закону України № 193-IX «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» було одномоментно припинено роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. У зв’язку з цим зупинені важливі процедури, які впливають на якість та швидкість роботи судової системи, – кваліфікаційне оцінювання, призначення та переведення суддів, проведення конкурсів на посади суддів у місцевих та апеляційних судах.

На думку Олексія Маловацького, затримка з ухваленням законопроєкту № 3711 поглибить кризові явища у судовій системі, зумовлені дефіцитом кадрів. Адже орган, залучений до формування суддівського корпусу, не працює. Водночас лише за 2020 рік 206 суддів пішли у відставку.

Заступник Голови ВРП під час засідання також наголосив, що Вища рада правосуддя підтримує намір Глави Держави активізувати роботу Комісії з питань правової реформи при Президентові України щодо напрацювання напрямів якісної та ефективної судової реформи, після ретельного аналізу наслідків попередніх реформ та врахування досягнутих результатів, що були позитивно оцінені європейськими експертами.

Європейську делегацію на Шостому засіданні Комітету асоціації між Україною та Європейським Союзом очолював Люк Девінь, виконувач обов’язків директора з питань Європи та Центральної Азії Європейської служби зовнішніх зносин.

Українську делегацію очолював виконувач обов’язків генерального директора Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату Кабінету Міністрів України Олексій Генчев. До складу делегації з української сторони увійшли представники міністерств та відомств, Офісу Президента України.

Порядок денний засідання передбачав обговорення широкого кола питань: політичний діалог та реформи; політична асоціація та розвиток ситуації в Україні; юстиція, свобода та безпека; економічна співпраця; енергетика; транспорт; навколишнє середовище; кліматичні умови; сільське господарство; діджиталізація; освіта і наука; охорона здоров’я; соціальна політика та праця; транскордонне співробітництво; моніторинг та координація імплементації Угоди про асоціацію тощо.

Вища рада правосуддя