Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся круглий стіл «Шляхи усунення дискримінації у сфері реєстрації фактів народження та смерті осіб на окупованих територіях України»

12 січня 2018, 17:32

          Сьогодні спосіб підтвердження актів цивільних станів, які виникли на тимчасово окупованій території, згідно з українським законодавством є складним та фінансово обтяжливим для осіб. З метою вирішення цієї проблеми 12 січня у Львові в «Прес-клубі» відбувся круглий стіл на тему: «Шляхи усунення дискримінації у сфері реєстрації фактів народження та смерті осіб на окупованих територіях України». Участь у заході взяла суддя-спікер Господарського суду Львівської області Ірина Козак.

Питання перешкоди в реалізації прав та свобод осіб на окупованих територіях висвітлив доцент Львівського національного університету ім. І. Франка Олег Ільницький. Його думку продовжила Оксана Яковець, радник з питань ВПО Міністерства соціальної політики України у Львівській області, озвучивши проблему неможливості отримання соціальних виплат у таких випадках. Дар’я Свиридова, координатор освітніх програм для юристів УГСПЛ зосередилась на шляхах вирішення цих проблем. Зокрема для державної реєстрації фактів народження та смерті, що стались на окупованій території Автономної Республіки Крим та м. Севастополь, вона пропонує запровадити адміністративну процедуру шляхом внесення змін у Цивільний процесуальний кодекс України і Кодекс адміністративного судочинства України, до Законів України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» та «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», а після прийняття Закону – також до Правил державної реєстрації актів громадянського стану в Україні. Для державної реєстрації фактів народження та смерті, що стались на території ОРДЛО, доцільно залишити судовий порядок встановлення фактів, з внесенням змін до законів в частині розширення кола заявників, розгляду справи без обов’язкової участі заявника та скасування судового збору. Після виступів учасники обговорили дослідження та підписали резолюцію. За результатами круглого столу відбулась прес-конференція.

 

Онлайн-трансляція круглого столу 

За повідомленням прес-служби суду