Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

КАГС відновив право вимоги НБУ на іпотечне майно у разі невиконання умов кредитного договору на суму 5 мільйонів гривень

14 березня 2018, 12:31

До Київського апеляційного господарського суду звернулися НБУ та ПАТ Комерційний банк “Приватбанк” з апеляційними скаргами по справі № 910/15504/17 за позовом ПрАТ “Готель Жовтневий” до Національного банку України, третя особа, яка не заявляє самостійний вимог на предмет спору, на стороні позивача – ПАТ Комерційний банк “Приватбанк”, про розірвання іпотечного договору № 28 від 06.05.2010.

Дослідивши матеріали справи, суд апеляційної інстанції дійшов наступних висновків:

  • позивачем не доведено те, що зміна акціонерів ПАТ “Приватбанк” призведе до порушення співвідношення майнових інтересів сторін і позбавить його того, на що він розраховував при укладенні договору, а саме, на подальшу співпрацю з ПАТ “Приватбанк”, що була побудована на довірі як до самої фінансової установи, так і до її акціонерів, а також те, що на його зобов’язання за Іпотечним договором № 28 забезпечувати зобов’язання ПАТ “Приватбанк” за кредитним договором вплине перебування останнього не у приватній, а у державній власності;
  • позивач залишається відповідальним перед НБУ за виконання зобов’язань за кредитним договором саме ПАТ “Приватбанк”.
  • викуп державою 100% акцій ПАТ “Приватбанк”, не може вважатися істотною зміною обставин в розумінні ч. 1 ст. 652 ЦК України.

Враховуючи наведене, оскільки позивачем не наведено обставин на підтвердження наявності підстав для розірвання Іпотечного договору № 28, колегія суддів апеляційної інстанції дійшла висновку про скасування рішення Господарського суду міста Києва від 05.12.2017 у справі № 910/15504/17, з прийняттям нового рішення, відповідно до якого у задоволенні позову відмовляється повністю.

 

За повідомленням прес-служби суду