Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП підтримала підготовлений Президентом України проект Закону України «Про утворення Вищого антикорупційного суду»

18 червня 2018, 13:02

Вища рада правосуддя під час засідання 18 червня 2018 року розглянула питання про консультації щодо утворення Вищого антикорупційного суду.

Доповідач – Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк повідомив, що частина друга статті 125 Конституції України визначає, що суд утворюється, реорганізовується і ліквідовується законом, проект якого вносить до Верховної Ради України Президент України після консультацій з Вищою радою правосуддя.

Відповідно до положень статті 19 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суд утворюється і ліквідовується законом. Проект закону про утворення чи ліквідацію суду вносить до Верховної Ради України Президент України після консультацій з Вищою радою правосуддя.

Нормою частини четвертої статті 125 Конституції України визначено, що відповідно до закону можуть діяти вищі спеціалізовані суди.

Згідно з частиною другою статті 31 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» Вищий антикорупційний суд є вищим спеціалізованим судом.

Пунктом 16 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» встановлено, що Вищий антикорупційний суд утворюється та проведення конкурсу на посади суддів у цьому суді має бути оголошено протягом дванадцяти місяців з дня набрання чинності законом, який визначає спеціальні вимоги до суддів цього суду.

Закон України «Про Вищий антикорупційний суд» набрав чинності 14 червня 2018 року.

Пунктом 7 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про Вищий антикорупційний суд» запропоновано Президентові України внести в установленому порядку проект Закону про утворення Вищого антикорупційного суду.

15 червня 2018 року з Адміністрації Президента України надійшов лист із проханням повідомити позицію Вищої ради правосуддя щодо проекту Закону України «Про утворення Вищого антикорупційного суду».

Заслухавши Голову Вищої ради правосуддя Бенедисюка Ігоря Михайловича, Вища рада правосуддя вирішила підтримати підготовлений Президентом України проект Закону України «Про утворення Вищого антикорупційного суду».

 Прес-центр судової влади України