Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд захистив право внутрішньо переміщеної особи на отримання пенсії

18 березня 2019, 10:20

Закарпатський окружний адміністративний суд розглянув та задовольнив позов пенсіонерки до Виноградівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Закарпатської області про визнання  протиправними дій  щодо припинення виплати пенсії ,  зобов’язав поновити виплату пенсії за віком та сплатити заборгованість,  яка виникла з часу припинення виплати пенсії до дня її поновлення.

 Судом встановлено, що позивач отримувала пенсію за віком  у Виноградівському ОУПФ Закарпатської області та  перебувала на обліку в Управлінні соціального захисту населення як внутрішньо переміщена особа. У зв’язку із придбанням житла та зміною місця реєстрації у цьому ж місті пенсіонерка  звернулася до начальника Управління праці та соціального захисту населення із заявою, в якій просила зняти її з обліку та скасувати довідку внутрішньо переміщеної особи.  Рішенням Управління соціального захисту населення Виноградівської РДА скасовано дію довідки внутрішньо переміщеної особи та припинено виплату пенсії, що і стало приводом для звернення позивачки до суду за захистом своїх конституційних прав на соціальні виплати.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд  дійшов висновку про задоволення адміністративного позову, виходячи з наступного.

Відповідно до частини першої статті 49 Закону З України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" виплата пенсії припиняється за рішенням територіальних органів Пенсійного фонду або за рішенням суду .

Припинення виплати пенсії без прийняття відповідного рішення  лише  на підставі   скасування довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи є  порушенням відповідачем вищезазначеного закону.

Відтак, оскільки позивач змінив місце свого постійного проживання та реєстрації, яке знаходиться на підконтрольній Україні території, і не бажає отримувати статус внутрішньо переміщеної особи, тому його право на отримання пенсії не може ставитись у залежність від наявності у позивача довідки внутрішньо переміщеної особи,  а пенсійне забезпечення позивача, як особи, яка набула право на отримання пенсії, повинно здійснюватися на загальних підставах, визначених Законом України "Про пенсійне забезпечення" та Законом України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".

З  текстом зазначеного рішення можна ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень за № 260/1464/18.

За повідомленням прес-служби суду