Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя КГС ВС Олена Кібенко поділилася практичними порадами щодо написання судового рішення

28 грудня 2021, 10:54

16 грудня 2021 року відбулася онлайн-лекція судді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Олени Кібенко на тему: «Як написати зрозуміле судове рішення: практичні поради».

Олена Кібенко звернула увагу на те, що структурування рішення значно полегшує сприйняття тексту і спрощує пошук потрібної читачу інформації. Нумерація абзаців тексту є корисною та зручною, коли при обговоренні чи в позові / скарзі треба послатися на певну частину судового рішення.

Спікерка розповіла, що хоча ще з 2017 року сформовано модельну структуру судового рішення, рекомендовану для суддів Верховного Суду, кожен суддя-доповідач викладає судове рішення по-своєму. Навіть якщо автор використовує модельну структуру, він зазвичай адаптує її під себе.

Суддю неможливо примусити писати за певним шаблоном – це має бути свідоме рішення. Культура написання судових рішень відповідно до нової структури формується поступово. Нині більшість суддів ВС пишуть структуровані рішення, десь половина суддів інших інстанцій уже перейняла такий формат, адвокати все частіше подають до суду структуровані процесуальні документи.

Також суддя КГС ВС зазначила, що нерідко суддя Верховного Суду починає вивчення справи саме з касаційної скарги. Тому дуже важливо, щоб цей документ не був невиправдано довгим, не містив «води», надмірного цитування. Олена Кібенко радить адвокатам: «Ніколи не читайте свою касаційну скаргу в суді, якщо не хочете програти справу. Оберіть найбільш важливі аргументи і зверніть на них увагу суду. Але скажіть про них простою, доступною мовою, не дивлячись у свої папери. Ваша промова має бути розрахована на 3–5 хвилин».

Насамкінець суддя поділилася особистим рецептом, як досягти простоти тексту:

1) розбивати довгі речення на короткі;

2) замінювати пасивні конструкції активними («суд установив, вирішив, дослідив», а не «судом установлено, вирішено, досліджено»);

3) більше дієслів – менше іменників.

Окрім цього, варто уникати канцеляризмів, складних абревіатур і зворотів, загальних фраз та марнослів’я. 

«Писати коротко – це мистецтво. І потребує воно набагато більше часу, але результат того вартий», – наголосила Олена Кібенко.

Верховний Суд