Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулася презентація оновленого проєкту Кодексу суддівської етики

12 вересня 2024, 16:04

Головна мета оновлення Кодексу суддівської етики – наблизити його положення до найкращих міжнародних порівняльних практик, узгодити окремі норми із чинним законодавством України, врахувати нові етичні виклики та вирішити дилеми, які виникають у щоденній роботі судді.

Про це зауважив суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді, голова Комітету Ради суддів України з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів Єгор Краснов під час презентації оновленого проєкту Кодексу суддівської етики.

Єгор Краснов детально зупинився на новелах проєкту Кодексу та зазначив, що під час підготовки документа було враховано міжнародні стандарти, зокрема Бангалорські принципи поведінки суддів, Кодекс поведінки для суддів США, Типові правила професійної поведінки Американської асоціації адвокатів, висновки Консультативної ради європейських суддів, Модельний кодекс Європейської мережі рад правосуддя, Етичні принципи для міжнародних кримінальних суддів.

Говорячи про ключові зміни, Єгор Краснов зауважив, що деталізовано окремі положення Кодексу, які стосуються поведінки суддів у професійній і позасудовій діяльності. Крім того, використану в Кодексі термінологію узгоджено з положеннями чинного законодавства. Проєкт Кодексу доповнено й положеннями, які покликані підвищити незалежність та авторитет судової влади через низку етичних вимог до поведінки суддів.

Водночас уточнено обов’язки судді щодо забезпечення неупередженості, гласності й відкритості, нейтральності, обмеження щодо публічної діяльності. Врегульовано обмеження для використання суддею технологій штучного інтелекту та соціальних мереж.

Остаточне затвердження нової редакції Кодексу очікується на XX черговому з’їзді суддів України.

У заході також взяли участь суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді Андрій Жук, представники Конституційного Суду України, Ради суддів України, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Національної школи суддів України, судді апеляційних та місцевих судів, судді у відставці, представники суддівських асоціацій, експерти програми USAID «Справедливість для всіх».  

Фото надані Радою суддів України.

Верховний Суд