Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 9 – 13 вересня 2024 року

16 вересня 2024, 16:38

Суддю Вищого адміністративного суду України Масло Інну Валентинівну тимчасово відсторонено від здійснення правосуддя на підставі рішення Першої Дисциплінарної палати ВРП

Рішення про притягнення судді до дисциплінарної відповідальності та застосування до неї дисциплінарного стягнення у виді подання про звільнення з посади ухвалила Перша Дисциплінарна палата ВРП 9 вересня 2024 року.

 

ВРП продовжила строк тимчасового відсторонення від здійснення правосуддя судді Господарського суду Дніпропетровської області

9 вересня 2024 року ВРП вирішила продовжити до 9 листопада 2024 року включно строк тимчасового відсторонення від здійснення правосуддя судді Господарського суду Дніпропетровської області у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

Суддя підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 146 КК України, а саме в організації завершеного замаху на викрадення людини та незаконного позбавлення волі, вчиненому з корисливих мотивів, за попередньою змовою групою осіб, та здійснюваного протягом тривалого часу, за яких законом передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п’яти років.

 

ВРП звільнила 7 суддів за загальними обставинами

ВРП вирішила звільнити у зв’язку з поданням заяв про відставку:

  • Шапталу Євгена Юрійовича з посади судді Північного апеляційного господарського суду;

  • Стадник Марію Семенівну – з посади судді Господарського суду Тернопільської області;

  • Загребу Ірину Віталіївну – з посади судді Кіровського районного суду міста Кіровограда;

  • Нероду Людмилу Миколаївну – з посади судді Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області;

  • Редько Жанну Євгенівну – з посади судді Димитровського міського суду Донецької області;

  • Стельмаха Ігоря Орестовича  – з посади судді Львівського апеляційного суду.

Також ВРП звільнила Брагу Артема Володимировича з посади судді Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська за власним бажанням.

 

Суддю Деснянського районного суду міста Києва Колегаєву Світлану Вікторівну тимчасово відсторонено від здійснення правосуддя на підставі рішення Третьої Дисциплінарної палати ВРП

Рішення про притягнення судді до дисциплінарної відповідальності та застосування до неї дисциплінарного стягнення у виді подання про звільнення з посади ухвалила Третя Дисциплінарна палата ВРП 11 вересня 2024 року.

 

Суддю Чуднівського районного суду Житомирської області Леська Максима Олександровича тимчасово відсторонено від здійснення правосуддя на підставі рішення Другої Дисциплінарної палати ВРП

Рішення про притягнення судді до дисциплінарної відповідальності та застосування до нього дисциплінарного стягнення у виді подання про звільнення з посади ухвалила Друга Дисциплінарна палата ВРП 11 вересня 2024 року.

 

ВРП звільнила суддю Полтавського апеляційного суду за вчинення істотного дисциплінарного проступку

12 вересня 2024 року ВРП ухвалила рішення про звільнення судді Полтавського апеляційного суду Гальонкіна Сергія Анатолійовича на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

Реалізація зазначеної процедури здійснювалася на підставі подання Третьої Дисциплінарної палати ВРП про звільнення судді з посади у зв’язку із вчиненням істотного дисциплінарного проступку, грубого чи систематичного нехтування обов’язками, що є несумісним зі статусом судді або виявило його невідповідність займаній посаді (ч. 8 ст. 109 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»).

 

Триває робота над визначенням нормативів кадрового, фінансового, матеріально-технічного забезпечення судів

У ВРП відбулося засідання робочої групи для розроблення та впровадження нормативів кадрового, фінансового, матеріально-технічного та іншого забезпечення судів України разом з Європейською комісією з питань ефективності правосуддя Ради Європи (CEPEJ).

Робочу групу, головою якої є  член ВРП Сергій Бурлаков, створено рішенням ВРП у серпні 2024 року. Така потреба виникла з огляду на наявність низки зауважень до запропонованих ДСА України проєктів нормативів кадрового, фінансового, матеріально-технічного та іншого забезпечення судів. Проєкти потребують ґрунтовного доопрацювання, зокрема із проведенням досліджень у розрізі окремих питань. ВРП звернулася до Європейської комісії з питань ефективності правосуддя Ради Європи із проханням створити при CEPEJ експертну групу з вказаного питання.

Під час засідання робочої групи обговорювалася можливість оцінки і діагностики в пілотних судах щодо таких напрямів:

  • навантаження суддів та працівників суду;

  • зміни територіальної підсудності судових справ та мапи судів;

  • нові категорії справ в умовах воєнного стану та у зв’язку з війною;

  • надмірні строки розгляду справ та наявне відставання в роботі.

 

Протягом січня – серпня 2024 року ВРП ухвалила рішення щодо звільнення 186 суддів

За загальними обставинами звільнено 162 судді, а саме:

  • у зв’язку з поданням заяв про відставку звільнено 155суддів, з яких:

  • у зв’язку з поданням заяви про звільнення за власним бажанням звільнено 7 суддів місцевих судів.

За особливими обставинами Вищою радою правосуддя звільнено 24 судді, а саме:

  • за вчинення істотного дисциплінарного поступку – 20;

  • на підставі  підпункту  4  пункту 16¹ розділу XV «Перехідні положення» Конституції України відповідно до подань з рекомендацією Вищої кваліфікаційної комісії суддів України – 4.

 

180 повідомлень про втручання у професійну діяльність суддів розглянула ВРП упродовж січня – серпня 2024 року

До ВРП протягом восьми місяців 2024 року надійшло 158 повідомлень про втручання у професійну діяльність суддів щодо здійснення правосуддя та дії, що порушують гарантії незалежності суддів або підривають авторитет правосуддя. З урахуванням повідомлень, які надійшли в попередні періоди, Рада з початку цього року розглянула 180 повідомлень суддів.

За результатами розгляду 70 повідомлень про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя ухвалено 69 рішень про вжиття заходів реагування:

Розглянувши 110 повідомлення суддів, Рада ухвалила 29 рішень про затвердження 97 висновків членів ВРП про відсутність підстав для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

ВРП ухвалила 4 рішення з власної ініціативи в межах своїх повноважень про вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

"Юридична практика"