Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Григорій Усик: Ми не можемо допустити провалу голосування за суддів Конституційного Суду України

18 вересня 2024, 14:56

Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик під час виступу на XХ черговому з’їзді суддів України закликав виправдати довіру громадян та міжнародних партнерів та обрати суддів Конституційного Суду України.

Він зазначив, що Вища рада правосуддя є колегіальним, незалежним конституційним органом державної влади та суддівського врядування, який покликаний забезпечити незалежність судової влади, її функціонування на засадах відповідальності, підзвітності перед суспільством.

«У цьому визначенні чітко окреслена роль Вищої ради правосуддя і суддівської спільноти, яка не може бути відірвана від суспільства. Вона має реагувати на його запити та прагнення. Тому дуже важливо у цей відповідальний період – період виборювання надзвичайною ціною незалежності України нашими захисниками, відреагувати на прагнення українського народу жити у спільноті цивілізованих європейських демократичних держав», - сказав він.

За словами голови ВРП, українці і наші міжнародні партнери сподіваються, що сьогоднішній з’їзд суддів забезпечить інституційну безперервність функціонування Конституційного Суду України. «Міжнародні партнери вимагають щоб судова система і органи управління відповідали європейським стандартам. Тому ми мусимо прагнути досягти таких стандартів, одним із яких є забезпечення діяльності  Конституційного Суду України. Ми не можемо допустити провалу голосування. Серед кандидатів  гідні, фахові, доброчесні, відповідальні особистості. Ми не можемо поставити себе у протистояння із суспільством», - підкреслив Григорій Усик.

«Я, як суддя, який пройшов всі щаблі, добре розумію ті проблеми, які є в судовій владі, в тому числі і фінансові, і які ми намагаємося вирішити (не завжди публічно). У проекті Держбюджету на 2025 рік соціальні гарантії не зростають. У мене виникає запитання: чи зрозуміють нас громадяни, якщо ми інтереси свого матеріального забезпечення поставимо вище суспільних інтересів? Я впевнений, що судді є свідомими і відповідальними. Прошу усвідомити сьогоднішню місію і закликаю до результативного голосування», - наголосив Григорій Усик.

Вища рада правосуддя