Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дніпровський райсуд м.Києва оприлюднив звернення зборів суддів до Голови Верховного Суду щодо забезпечення гарантій незалежності суддів в частині суддівської винагороди

18 січня 2018, 14:03

Рішенням Загальних зборів суддів Дніпровського районного суду м.Києва від 15.01.2018 року затверджено зміст листа до Голови Верховного суду щодо забезпечення гарантій незалежності суддів в частині суддівської винагороди.

Зокрема, з 01 січня 2017 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» №1774-VIII від 06 грудня 2016 року, пунктом 3 «Прикінцевих та перехідних положень» якого встановлено, що мінімальна заробітна плата після набрання чинності цим законом не застосовується як розрахункова величина для визначення посадових окладів та заробітної плати працівників та інших виплат. До внесення змін до законів України щодо незастосування мінімальної заробітної плати як розрахункової величини вона застосовується у розмірі 1600 гривень.

Це призвело до того, що наразі розмір посадового окладу судді місцевого суду становить 16000 гривень, а після відрахування обов’язкових платежів становить 13200 гривень.

Таким чином, судді, які не пройшли кваліфікаційного оцінювання, отримують суддівську винагороду, розмір якої є меншим, ніж заробітна плата працівників апарату судів, та вдвічі меншим суддівської винагороди суддів, які пройшли кваліфікаційне оцінювання, тоді як судді обох категорій виконують одну й ту саму роботу.

А сам по собі розмір суддівської винагороди у суддів, які не пройшли кваліфікаційне оцінювання, став значно нижчим у порівнянні з працівниками правоохоронних органів та іншими особами, які займають відповідальне становище в державі.

Зважаючи на те, що правом звертатись до Конституційного Суду України щодо конституційності законів має Пленум Верховного Суду, колектив суддів Дніпровського районного суду м.Києва переконливо просить Голову Верховного Суду скликати Пленум Верховного Суду, на вирішення якого поставити питання звернення до Конституційного Суду України з поданням про визнання неконституційними положень пункту 3 «Прикінцевих та перехідних положень» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» №1774-VIII від 06 грудня 2016 року в частині застосування їх до суддів України.

Судді Дніпровського районного суду м.Києва висловлюють сподівання, що вони будуть почуті суддями Верховного Суду та отримають підтримку ініціативи звернення до Конституційного Суду України.

 

За повідомленням прес-служби суду