Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З правовими позиціями Верховного Суду ознайомили голів апеляційних і окружних адміністративних судів  

20 червня 2018, 18:40

Під час наради-семінару з актуальних питань адміністративного судочинства голови окружних і апеляційних адміністративних судів ознайомилися з правовими позиціями Верховного Суду. Захід відбувся 18 червня 2018 року у приміщенні Касаційного адміністративного суду.

Як зазначив голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович, ознайомлення суддів із правовою позицією Верховного Суду може відбуватися виключно через призму судових рішень касаційної інстанції. Тож актуальним є проведення навчань для голів судів першої та апеляційної інстанцій для інформування і роз’яснення щодо ухвалених рішень.

Секретар Великої Палати Верховного Суду Всеволод Князєв поінформував учасників наради-семінару про правові висновки Великої Палати стосовно визначення юрисдикції спорів, у яких стороною є державний реєстратор, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, місцеві органи влади (щодо земельних правовідносин), державний виконавець тощо.

 Секретар судової палати з розгляду справ щодо соціальних прав Касаційного адміністративного суду Верховного Суду Микола Гімон повідомив про спори, які планується розглянути повним складом судової палати. Це справи щодо дій Міністерства оборони України при призначенні та виплаті одноразової грошової допомоги у зв’язку з настанням інвалідності під час проходження чи виконання обов’язку військової служби; стосовно спору за позовом працівника прокуратури, який претендує на призначення пенсії на підставі Закону України «Про прокуратуру» за наявності певної вислуги років; спори за позовами військових пенсіонерів щодо права включення до розміру грошового забезпечення, з якого слід обраховувати грошове утримання для визначення розміру пенсії, допомоги на оздоровлення та на вирішення соціально-побутових питань; щодо застосування адміністративно-господарських санкцій до суб’єктів господарювання у зв’язку з нестворенням робочих місць для осіб з інвалідністю.

Секретар судової палати з розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів Раїса Ханова подякувала суддям судів нижчих інстанцій за співпрацю та оперативне скерування справ до касаційного суду для їх розгляду. Також суддя ВС повідомила про те, що найближчим часом вирішуватиметься питання про розгляд деяких категорій справ усією палатою для формування єдиної позиції щодо застосування норм права.

Секретар судової палати з розгляду справ щодо виборчого процесу Надія Данилевич висвітлила питання щодо правових позицій при вирішенні спорів за зверненнями громадських організацій без визначення статусу юридичної особи (щодо сплати судового збору), стосовно визначення категорії одинокого батька, а також щодо грошового забезпечення поліцейських Національної поліції при незаконному звільненні.

 

За повідомленням прес-служби суду