Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щотижневий дайджест Донецького апеляційного адміністративного суду /06-10 серпня 2018 року/  

10 серпня 2018, 16:29

Протягом тижня (06 – 10 серпня 2018 року) на розгляд до суду надійшло 17 документів, які стосувалися розгляду адміністративних справ та роботи суду в цілому. На адресу сторін було направлено 435 вихідних листа. Після апеляційного перегляду до судів першої інстанції повернуто 88  адміністративних справ.

Протягом тижня суддями Донецького апеляційного адміністративного суду розглянуто 42 справи, значна кількість справ стосувалась податкових та соціальних спорів, зокрема перерахунку пенсі та призначення пенсії за віком. Велику актуальність для внутрішньо перемішених осіб мають справи, які стосуються виплати щомісячної адресної допомоги. Виникають, також справи з питань визначення підсудності.

Так, розглянувши справу № 805/4341/18-а за позовом гр. М до Донецького обласного військового комісаріату про визнання порушеними права позивача, визнання розміру бойового стажу, відшкодування збитків суд  апеляційної інстанції дійшов висновку, що суд першої інстанції, відмовляючи у відкритті провадження у справі діяв передчасно зробивши висновок про те, що даний спір не має ознак публічно–правового та має розглядатись у порядку цивільного судочинства, оскільки за своєю суттю є встановленням факту, який має юридичне значення. Апеляційний суд посилаючись на норми діючого законодавства робить висновок, що особливістю даних відносин є те, що вони пов’язані із реалізацією прав, свобод та інтересів суб’єктів у сфері публічно – правових відносин і спрямовані на захист від порушень з боку публічної влади при здійсненні нею владних управлінських функцій та відновлює право позивача на звернення до суду.

При розгляді справи № 812/2012/17 за позовом Головного управління з надзвичайних ситуацій у Луганській області до Старобільського комунального дошкільного навчального закладу (ясла-садок) № 2 “Орлятко” Старобільської районної ради Луганської області про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю) суд дійшов висновку, що відповідачем (на час звернення позивача до суду) вжито всіх заходів на усунення порушень, встановлених перевіркою суб’єкта господарювання, відтак, суд не вбачає за доцільне застосовувати до дошкільного закладу заходів реагування шляхом зупинення експлуатації будівель, оскільки позивачем не надано доказів порушень, що створюють загрозу життю, які в свою чергу вимагають застосування таких критичних заходів реагування. Крім того, суд апеляційної інстанції зазначив, що у  разі застосування санкцій за порушення вимог законодавства необхідно враховувати принцип пропорційності порушення і покарання.

Наприкінці тижня у Донецькому апеляційному адміністративному суді проведено нараду Донецького адміністративного округу з питань порушення строків розгляду справ та причин скасування судами вищих інстанцій судових рішень, за результатами якої розроблено ряд заходів для покращення роботи у цьому напрямку.

 

За повідомленням прес-служби суду