Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судові установи посилюють співпрацю у рамках Канадсько-українського Проекту підтримки судової реформи

19 вересня 2018, 08:09

18 вересня 2018 року відбулося засідання Керівного комітету Канадсько-українського Проекту підтримки судової реформи, учасники якого підсумували результати піврічної роботи та обговорили плани майбутньої співпраці із судовими інституціями.

Участь у заході взяли представники Міністерства закордонних справ Канади, Національного суддівського інституту Канади, Проекту підтримки судової реформи, Вищої ради правосуддя, Верховного Суду, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Державної судової адміністрації України, Ради суддів України, Національної школи суддів України, судів з пілотних регіонів – Одеської, Івано-Франківської, Запорізької, Хмельницької областей.

Як нагадав керівник Канадсько-українського Проекту підтримки судової реформи Любомир Маркевич, проект спрямований на досягнення таких ключових цілей, як удосконалення застосування  права та незалежності органів судової влади, посилення підзвітності органів судової влади, судового адміністрування та зміцнення комунікації між судами і громадськістю, охоплює співпрацею ключові судові інституції та чотири пілотні регіони.

Проект продовжуватиме співпрацю із Верховним Судом у питаннях єдності судової практики, написання юридичних документів простою мовою, поширення практики ВС серед науковців та адвокатів, вивчення досвіду Канади у питаннях застосування законодавства та функціонування системи запобігання домашньому насильству.

Очікується низка навчальних візитів до Великої Британії та Канади.

Проект також був зосереджений на розповсюдженні на національному рівні процедури врегулювання спорів за участю судді. Нагадаємо, що така процедура була запроваджена у новому процесуальному законодавстві в цивільному, господарському, адміністративному процесах. Завдяки Проекту було оновлено та розроблено навчальні курси, відбулися тренінги для тренерів господарської юрисдикції, а також адвокатів у містах Одесі, Івано-Франківську, заплановано проведення подібного тренінгу у місті Хмельницькому.

Планується, що в наступному півріччі за підтримки Проекту відбудуться пілотне викладання навчального курсу щодо врегулювання спору  за участю судді для адміністративних судів, підготовка тренерів адміністративної юрисдикції, тренінги для адвокатів Запорізької, Одеської, Івано-Франківської, Хмельницької та інших областей.

Окрему увагу протягом останніх півроку Проект спільно із НШСУ приділяв навчанню голів судів, зокрема Запорізької та Хмельницької областей, з питань управління, лідерства, єдності практики, підвищення довіри громадськості, гендерних аспектів, управління конфліктами.

У майбутньому Проект працюватиме над зміцненням потенціалу Тестового центру, удосконаленням системи підготовки суддів, у тому числі  заповненнямпрогалин у гендерній освіті.

Накопичений досвід стане основою посібника для голови суду, роботу над яким уже розпочато. Крім того, у рамках Проекту заплановані регіональні семінари (Запоріжжя) та тренінги щодо ролі голови суду у забезпеченні внутрішньої незалежності судді, ефективної комунікації і управління конфліктами, гендерних аспектів у діяльності голови суду, ролі голови суду у забезпеченні належного застосування антикорупційного законодавства тощо.

Надзвичайно активною залишається співпраця Проекту із Вищою радою правосуддя, Вищою кваліфікаційною комісією суддів України, Радою суддів України. Під час засідання обговорено результати навчальних візитів членів ВРП до Канади. Як наголосив керівник секретаріату ВРП Сергій Пушкар, канадський досвід щодо захисту незалежності суддів, дисциплінарних проваджень, функціонування виїзних судів та служби судової охорони є підґрунтям для удосконалення вітчизняних процедур.

Сергій Пушкар також звернув особливу увагу на необхідність посилення співпраці Проекту з національними інституціями у питанні створення Служби судової охорони.

У звітний період Проект підтримав органи суддівського врядування та самоврядування у питанні проведення виїзних засідань, зокрема за участю Консультативної ради голів апеляційних судів при Вищій раді правосуддя, а також Ради суддів України.

За участю голови апеляційного суду провінції Нова Шотландія Майкла Макдоналда проведено семінар для служби інспекторів Вищої ради правосуддя з питань розгляду дисциплінарних скарг, включаючи процедуру допуску скарг до розгляду.

Крім того, укладено та впроваджується спільний робочий план заходів між Вищою радою правосуддя, Національною школою суддів України та Проектом щодо ефективності дисциплінарних процедур  та поширення цієї інформації у навчальних програмах НШСУ. Очікується оновлення навчального курсу щодо дисциплінарної відповідальності судді за участю НШСУ та укладення збірника рішень Дисциплінарних палат.

Спільно з Проектом ВРП працюватиме над єдністю застосування законодавства у сфері  дисциплінарної відповідальності суддів, удосконаленням внутрішніх процедур прийняття, допуску та розгляду дисциплінарних скарг. Також триватиме активна співпраця із канадськими суддями з цих та інших питань діяльності ВРП.  

Проект активно співпрацює із ВККСУ у питанні вдосконалення процедури суддівського добору та кваліфікаційного оцінювання суддів в аспекті суддівської доброчесності, гендерної рівності та нейтральності. Зокрема, Проект сприяв перекладу українською мовою Бангалорських принципів поведінки судді та коментарів до них, надав експертний аналіз та рекомендації ВККСУ щодо удосконалення проекту положення про порядок складення кваліфікаційного іспиту та методики оцінювання кандидатів на посаду судді.

Проект також планує надати підтримку ВККСУ у питанні добору суддів до Вищого суду з питань інтелектуальної власності та Вищого антикорупційного суду.

У полі зору Проекту також питання зміцнення потенціалу Ради суддів України у наданні допомоги суддям в питаннях етики, запобігання та врегулювання конфлікту інтересів та захисту суддівської незалежності.

Проект активно підтримав РСУ щодо обговорення у форматі круглих столів питань зміцнення суддівської незалежності в аспекті законодавчих змін стосовно відповідальності суддів за вчинення дій в умовах процесуального конфлікту інтересів (круглі столи у Львові та Одесі). Крім того, надав експертну допомогу РСУ та організаційним підрозділам ДСА України у питанні зміцнення управління, планування, операційної ефективності.

Очікується, що за підтримки Проекту РСУ продовжить проведення консультативних зустрічей щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів в Івано-Франківську, Хмельницькому, Запоріжжі, зокрема у питанні законодавчого врегулювання у цій сфері та оновлення посібника з питань конфлікту інтересів для суддів.

Навчальний візит до Канади членів Ради суддів України буде спрямований на ознайомлення із кращими практиками суддівського врядування, зміцнення потенціалу РСУ у сфері захисту інтересів суддів, суддівської незалежності, надання допомоги суддям у питаннях конфлікту інтересів, організації діяльності.

Серед пріоритетів Проекту – удосконалення інституційної спроможності ДСА України. Представники інституції мали змогу у квітні 2018 року ознайомитися із канадським досвідом судового адміністрування. Наразі ведеться спільна робота з підготовки плану дій судової установи у надзвичайних ситуаціях, положення щодо заходів з організації та проведення виїзного судового засідання, планується навчання працівників апаратів судів та суддів тощо.

У питанні зміцнення комунікації судових установ  відзначено створення та спільну ефективну діяльність усіх судових установ у межах діяльності Комунікаційного комітету системи правосуддя та Робочої групи Комунікаційного комітету системи правосуддя. Підбито підсумки Другого загальнонаціонального форуму «Незалежні суди та вільні ЗМІ: розширення можливостей співпраці». За підтримки Проекту вперше створено Електронний реєстр прес-служб судів, розробляються та впроваджуються методичний посібник  для прес-служб з питань комунікації, аудиторні та дистанційні навчальні курси, інформаційні відеоролики, ведеться активна робота у Центрах судової комунікації в Одесі та Івано-Франківську. Проект планує зосередитися на навчальних тренінгах у пілотних регіонах як для суддів, так і для журналістів, підтримує ідею Прес-центру судової влади України щодо проведення спільно з USAID Першого професійного форуму прес-секретарів, організував навчальну поїздку до Канади членів регіональних комітетів та представників Робочої групи Комунікаційного комітету системи правосуддя з метою ознайомлення із канадським практиками комунікації.

Під час зустрічі окрему увагу приділено необхідності посилення впровадження політики гендерної рівності.

Підсумовуючи результати роботи, учасники зустрічі поділилися враженнями від співпраці у межах Проекту та окреслили головні пріоритети майбутнього співробітництва, метою яких є створення належних умов  для підвищення ефективної діяльності системи правосуддя та зміцнення довіри до судової влади України.

Переглянути фотоальбом

Прес-центр судової влади України