Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Основна мета інституту дисциплінарної відповідальності — відновлення довіри до судової влади», — член ВРП Андрій Бойко

17 жовтня 2018, 11:32

Член Вищої ради правосуддя Андрій Бойко під час форуму розповів про дисциплінарну відповідальність суддів і проблеми забезпечення єдності дисциплінарної практики та наголосив: «Основною метою і завданням інституту дисциплінарної відповідальності є відновлення довіри до судової влади».

Він повідомив, що за останні 9 місяців Вищою радою правосуддя розглянуто 12 тисяч дисциплінарних проваджень, 10 400 скарг повернуто скаржникам членами ВРП та Дисциплінарними палатами ВРП без розгляду як такі, що не містять ознак дисциплінарних проступків суддів. Така кількість безпідставних скарг свідчить про необхідність вдосконалення існуючих процедур.

За словами А.Бойка, за результатами розгляду 130 скарг встановлено  підстави для притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності та застосовано до них дисциплінарні стягнення.

Зі 135 скарг, поданих у 2018 році на рішення Дисциплінарних палат ВРП, 25 рішень дисциплінарних органів було скасовано пленарним складом Вищої ради правосуддя та відмовлено у притягненні суддів до дисциплінарної відповідальності у зв’язку з відсутністю відповідних підстав.

А.Бойко додав, що під час розгляду дисциплінарних скарг Вищою радою правосуддя враховуються в сукупності всі обставини – як характер порушень, допущених суддею, так і особа судді, зокрема його репутація, судове навантаження, дотримання суддею етичних стандартів тощо.

Член Вищої ради правосуддя Володимир Комков під час форуму розповів про практику розгляду ВРП скарг на рішення Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів про притягнення до дисциплінарної відповідальності прокурорів та зазначив, що одним із найважливіших аспектів у процесуальній діяльності прокурорів залишається дотримання ними етичних стандартів.

 

Нагадаємо, що 12 жовтня 2018 року в Одеському окружному адміністративному суді відбувся форум «Дисциплінарна відповідальність у галузі правосуддя», організований відділенням Асоціації правників України в Одеській області спільно з Асоціацією розвитку суддівського самоврядування України.

Мета заходу – обговорення проблемних питань, пов’язаних із дисциплінарною відповідальністю, зокрема прокурорів, суддів, адвокатів, у галузі правосуддя.

Учасники форуму обговорили практику розгляду справ щодо притягнення прокурорів та суддів до дисциплінарної відповідальності, зокрема скарг на рішення Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів про притягнення до дисциплінарної відповідальності, проблеми дисциплінарного провадження щодо адвокатів та шляхи їх вирішення, застосування мінімальних європейських стандартів дисциплінарної відповідальності у сфері правосуддя в контексті порівняльного аналізу їх дотримання щодо прокурорів в Україні.

Фотогалерея

 Прес-центр судової влади України