Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спори, які виникають між ТОВ та його учасниками стосовно набуття коштів як дивідендів, мають корпоративний характер – Верховний Суд

13 листопада 2018, 17:58

ТОВ, посилаючись на приписи ст. 1212 ЦК України, звернулося до господарського суду з позовом про стягнення з учасників товариства коштів, отриманих без достатньої правової підстави. Позовні вимоги мотивовано безпідставністю здійснених позивачем на користь відповідачів виплат у вигляді дивідендів як учасникам (засновникам) ТОВ.

КГС ВС передав справу № 917/1345/17 разом із касаційною скаргою ТОВ на розгляд ВП ВС з огляду на наявність виключної правової проблеми щодо питання розмежування юрисдикції цивільних і господарських судів стосовно зазначеної категорії спорів, вирішення якої є необхідним для забезпечення розвитку права та формування єдиної правозастосовної практики.

При цьому суд виходив з того, що відповідачами у справі є фізичні особи, які не здійснюють підприємницької діяльності, а спори за участю відповідачів – фізичних осіб повинні розглядатися в порядку цивільного судочинства. У разі задоволення позовних вимог щодо безпідставного отримання відповідачами грошових коштів, підстав для звернення до господарського суду з таким позовом не буде з огляду на відсутність корпоративних відносин між позивачем та відповідачами.

У постанові за результатами розгляду відповідної касаційної скарги ВП ВС зазначила, що ця справа виникла з корпоративних відносин, пов’язаних з діяльністю юридичної особи – позивача, правами та обов’язками учасників товариства, визначеними ст. 167 ГК України, оскільки предмет спору в ній –стягнення дивідендів, тому пов’язаний із господарською діяльністю товариства, внаслідок якої відбулась їх виплата. Зазначена обставина є вирішальною при розмежуванні юрисдикції та вирішенні питання про підвідомчість даної справи.

ВП ВС погодилася з висновками судів попередніх інстанцій про те, що у разі виникнення спору стосовно набуття майна або його збереження без достатніх правових підстав внаслідок сплати учасникам коштів як дивідендів, в силу корпоративного характеру спірних правовідносин такий спір підлягає розгляду за правилами господарського судочинства.

Також ВП ВС акцентувала на тому, що можливість застосування до таких спорів ст.1212 ЦК України виключається, якщо учасники набули кошти на підставі дійсного рішення загальних зборів.

З повним текстом постанови можна ознайомитися за посиланням http://reyestr.court.gov.ua/Review/75215615.

 

За повідомленням прес-служби суду