Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд позбавив батьківських прав матір чотирьох малолітніх дітей через свідоме невиконання батьківських обов’язків

23 квітня 2020, 12:38

Орган опіки та піклування Менської районної державної адміністрації звернувся до суду з позовом про позбавлення батьківських прав жительки одного з населених пунктів району відносно її чотирьох  малолітніх дітей 2007, 2009, 2014 та 2017 року народження.

Причиною звернення до суду з таким позовом стало те, що відповідач, являючись матір’ю чотирьох малолітніх дітей, свідомо ухиляється від виконання своїх обов’язків по їх утриманню та вихованню. Так, остання займається вихованням дітей сама, дуже часто змінює місце проживання, веде аморальний спосіб життя, зловживає спиртними напоями, приводить в будинок сумнівних осіб чоловічої статі, часто залишає дітей самих, а сама зникає невідомо куди. Через недбальство матері діти часто хворіють, мають неохайний вигляд, пропускають заняття в школі, садочку. Факти безвідповідального ставлення матері до своїх батьківських обов’язків були зафіксовані сільським головою, сусідами.  Одного разу відповідач разом з дітьми, після отримання соціальної допомоги на дітей, приїхала до районного центру. Наступного дня діти не прийшли до школи. Після цього працівниками служби у справах дітей, фахівцем із соціальної роботи Менського РЦ СССДМ та працівником Менського ВП було встановлено місце перебування дітей у м. Мена, вилучено їх із небезпечного оточення та поміщено до дитячого відділення Менської ЦРЛ. Мати з дітьми до лікарні не поїхала. Після цього діти були поміщені до відповідних дитячих закладів, а матір продовжувала вести розгульний спосіб життя, не вживаючи жодних заходів по поверненню дітей у сім’ю, за період перебування дітей у центрі жодного разу їх не відвідувала, не телефонувала, не цікавилась їх здоров’ям, розвитком та подальшою долею.

В судовому засіданні відповідачка позовні вимоги визнала, пояснила що хотіла виправитись, але в неї не вийшло, їй соромно за такі свої дії.

Станом на дату розгляду справи дітей в сім’ю забрала рідна бабуся по батьковій лінії, яка виявила бажання стати для них опікуном.

В зв’язку з наявністю відповідного подання органу опіки та піклування дане питання було розглянуто судом і малолітніх братиків та сестричок передано під опіку їх бабусі.

Варто зазначити, що позбавлення батьківських прав абсолютно не позбавляє відповідачку обов’язку сплачувати аліменти на утримання своїх дітей, що передбачено законодавством України, а тому судом з неї стягнуто аліменти на користь опікуна на утримання дітей в розмірі 1/2 частини всіх видів заробітку (доходу), але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для кожної дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з дати подання позову до суду і до досягнення старшою дитиною повноліття (рішення від 2 квітня 2020 року по справі № 738/1964/19).

 

За повідомленням прес-служби суду